La e-ruta «El gran secret de Breda» es presenta aviu 16 de juliol a les 20 hores a l’edifici de Els Forns de Breda, en el marc d’un acte que està obert a tota la població. La presentació es farà a les vuit del vespre i comptarà amb la assistència de l’alcalde de la població, Jordi Iglesias; el conseller de Dinamització Econòmica del Consell Comarcal de la Selva, Josep Antoni Frias; i un dels tècnics del projecte e-rutes, Marc Corominas.
Prèviament, els representats polítics municipals acompanyats dels responsables del Consell Comarcal de la Selva i de les empreses encarregades de l’elaboració de continguts i de la seva introducció als aparells informàtics hauran realitzat una explicació prèvia del funcionament de la e-ruta i la realització de la mateixa.
La e-ruta de Breda és la quarta de les e-rutes del Territori Museu de l’Aigua que s’inaugura després de la d’Hostalric, Sils i Riudellots de la Selva. En els pròxims mesos es previst que s’inauguri la de Blanes i del Castell de Montsoriu. En aquest sentit, Marc Corominas, tècnic del projecte ha assenyalat que «l’objectiu es disposar , a curt termini, d’una xarxa d’e-rutes que abasti tota la comarca i esdevingui un dels productes clau de l’oferta turística del Territori Museu de l’Aigua».
El tema tractat és la ceràmica
Sens dubte, la població de Breda compta amb un producte molt típic com és la ceràmica. No és estrany doncs, que el tema tractat sigui la ceràmica, que explica en Joan Falgueres, un mestre terrisser de la vila, que relata la història de la ceràmica i els cada vegada menys presents terrissers que són els coneixedors del gran secret de Breda. Així, per descobrir aquest secret, en Joan Falgueras proposa superar un seguit de proves.
El projecte e-rutes està impulsat pels ajuntaments participants i pel Consell Comarcal de la Selva, amb la col·laboració del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, del Servei d’Ocupació de Catalunya i l de l’Associació de turisme La Selva, la comarca de l’aigua.
E-RUTES DEL TERRITORI MUSEU DE L’AIGUA
Les e-rutes del Territori Museu de l’Aigua són un innovador producte turístic i cultural que per primera vegada es posa a l’abast del gran públic al nostre país. Les e-rutes del Territori Museu de l’Aigua són un conjunt d’itineraris autoguiats i interpretats a partir de la narració d’un personatge. Aquests itineraris estan georeferenciats de tal manera que es poden seguir mitjançant una PDA que disposi de GPS i del programa MSCAPE, desenvolupat per Hewlett-Packard, que permet activar arxius multimèdia a través de la localització del GPS.
Tant aquest programa, com la mateixa e-ruta es poden descarregar i instal·lar de manera gratuïta des de la pàgina web www.laselvaturisme.com. Per aquelles persones que no disposin de PDA, s’ha posat a punt un servei de lloguer de PDA a les oficines de turisme dels municipis que tenen una de les e-rutes del Territori Museu de l’Aigua.
L’originalitat de les e-rutes del Territori Museu de l’Aigua enfront d’altres guies multimèdia és que el seu objectiu principal no és el de donar informació sobre els atractius de la comarca, sinó esdevenir un mitjà divertit per gaudir dels atractius naturals i culturals de la comarca de La Selva. En aquest sentit, les e-rutes proposen itineraris tancats amb un recorregut que oscil·la entre els 45 i els 90 minuts.
Al llarg del recorregut hi ha definides prèviament una sèrie d’àrees d’interactivitat. Quan l’usuari s’endinsa dins una d’aquestes àrees, el GPS activa un arxiu multimèdia relacionat amb el que pot veure o fer en aquell punt, aquest arxiu pot ser un vídeo, una animació, una locució, una galeria d’imatges, etc.
La de Breda és la quarta de les e-rutes del Territori Museu de l’Aigua que s’inaugura. La tres primeres van ser a Hostalric, a Sils i a Riudellots de la Selva, on actualment ja estan disponibles per als usuaris que vulguin fer-les. En breu també estaran diponibles les de Blanes i del Castell de Montsoriu. L’objectiu és disposar, a curt termini, d’una xarxa d’e-rutes que abasti tota la comarca i esdevingui un dels productes clau de l’oferta turística del Territori Museu de l’Aigua.
Cadascun d’aquests itineraris té un tema principal i està protagonitzat per un personatge reconegut. En el cas d’Hostalric el tema és el setge de la fortalesa durant la Guerra del Francès i el protagonista de la narració és el Coronel Estrada. A Sils la e-ruta es titula “la porta de l’infern” i el narrador és en Pere Porter, el protagonista d’una llegenda que vincula l’Estany de Sils amb el propi infern. Finalment, en el cas de Riudellots de la Selva és en Josep Calderò, un antic sagristà de l’església i veí del poble, qui ens explica la problemàtica de Riudellots amb les inundacions.
Breda
En el cas de la e-ruta de Breda el tema tractat és la ceràmica, que ens l’explica en Joan Falgueres, un mestre terrisser de la vila, que ens relata la història de la ceràmica i els cada vegada menys presents terrissers, que són els coneixedors del gran secret de Breda. Per descobrir aquest secret, en Joan Falgueres ens proposa superar un seguit de proves. Durant la e-ruta i les proves es fa tot un recorregut pel poble seguint la temàtica de la terrissa: procés d’elaboració (al centre cultural Els Forns i zona d’inici de la e-ruta), personatges ceramistes singulars (com en Josep Aragall, que dóna nom a un museu), aprofitament de l’aigua per a l’elaboració (a l’antiga bassa del molí), etc. Així doncs, en Joan Falgueres ens permetrà endinsar en l’entramat medieval de carrers del centre de Breda, on trobarem una colla de personatges curiosos que, a més d’explicar-nos el saber terrissaire, ens ajudaran a descobrir el gran secret.
El projecte e-rutes està impulsat pels ajuntaments participants i pel Consell Comarcal de la Selva, amb la col·laboració del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, del Servei d’Ocupació de Catalunya i de l’associació de turisme La Selva, la comarca de l’aigua, i gaudint del co-finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Edició: José Fernández