Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; i Zurab Pololikashvili, secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), han inaugurat aquest matí el I Congrés Mundial de Turisme Esportiu, que es celebra avui i demà a Lloret de Mar.
L’esdeveniment, que va haver de posposar-se a causa de la pandèmia, ha donat el seu tret de sortida amb una cerimònia inaugural a la que també han assistit Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; i Norbert Bes, director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
Durant la seva intervenció, el conseller Torrent i Ramió ha assegurat que «aquest congrés és pertinent per mirar cap al futur en uns moments en què el sector ha d’afrontar un debat molt necessari. En poden sortir idees que permetin avançar cap a un turisme responsable i sostenible gràcies a la diversificació, la diferenciació i la desestacionalització. Perquè el turisme, i en particular el turisme esportiu, ofereix unes oportunitats econòmiques, laborals, socials, culturals i d’oci saludable que hem de saber aprofitar».
El conseller ha afegit que «grans esdeveniments d’atracció global, clubs esportius de seguiment mundial, la geografia, el clima i unes infraestructures de primer nivell, han fet de Catalunya un referent del turisme esportiu. I des del Govern hi apostem decididament».
En aquest sentit, ha destacat que des de l’any 2003 l’Agència Catalana de Turisme impulsa la marca Turisme Esportiu, «distinció que s’atorga als municipis, equipaments i empreses especialitzades que compleixen els estàndards de qualitat en les diferents disciplines esportives i els reconeix l’excel·lència en els recursos i els serveis per a realitzar la pràctica esportiva o gaudir d’esdeveniments i campionats».
El turisme esportiu té una rellevància creixent en el conjunt del sector i genera un impacte de 558 milions d’euros anuals, 269 dels quals d’impacte directe, «un pes econòmic molt important -ha afirmat el titular d’Empresa- que volem potenciar».
Per la seva part, el secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, ha subratllat que «aquest Congrés és un missatge clar que el sector del turisme està preparat per tornar a rebre els turistes. Aquí, la recuperació del turisme esportiu juga un paper important. I l’OMT ha generat les eines que ens permeten estar preparats per a un futur millor. Encantats de fer-ho realitat amb la Generalitat de Catalunya, el nostre Membre Afiliat l’Agència Catalana de Turisme, i l’Ajuntament de Lloret de Mar».
El I Congrés Mundial de Turisme Esportiu, amb seu al Palau de Congressos Olympic de Lloret de Mar (Costa Brava), l’han organitzat conjuntament l’Agència Catalana de Turisme, del Departament d’Empresa i Treball, i l’Organització Mundial del Turisme (OMT), amb la col·laboració del Patronat de Turisme de Costa Brava i l’Ajuntament de Lloret de Mar per mitjà de Lloret Turisme.
Les xifres confirmen l’èxit d’aquesta primera edició, que es celebra en format hibríd i en un context de pandèmia. Compta amb la participació de més de mig miler de representants del sector del turisme i l’esport, tant nacionals com internacionals. Un total de 50 ponents participen a les diferents sessions i prop de 600 persones s’han inscrit per seguir l’esdeveniment, 350 en la modalitat presencial i més de 200 per streaming.
EI Congrés Mundial de Turisme Esportiu té com a objectiu analitzar la relació entre el turisme esportiu i el desenvolupament sostenible i inclusiu, així com tambéi posa el focus sobre la diversificació, la diferenciació i la desestacionalització del turisme.
Per fer-ho, diferents personalitats del món de l’esport i el turisme deixaran petjada a Lloret de Mar durant aquestes dues jornades, com per exemple Kattia Juarez Dubón, directora de la Comissió Internacional de Sostenibilitat de la Federació Internacional de Motociclisme; Timothy O’Donoghue, fundador i director executiu de Riverwind Foundation Jackson Hole; Jennifer Stoll, directora d’Investigació i Educació, Sports Events and Tourism Association (Sports ETA); Manuela Di Centa, consellera del Ministeri de Turisme d’Itàlia; David Millar, exciclista professional i fundador de CHPT3; o Maite Laporta, responsable de Diversitat i Inclusió del FCB.
Una de les novetats del congrés és l’ús de dues cabines d’hologrames que permeten comptar amb la participació en directe d’aquells ponents que no poden ser presencialment a Lloret de Mar, com l’atleta Kilian Jornet o Miki Delàs, capità del Barça i de la selecció espanyola d’hoquei herba.
Es tracta del primer esdeveniment a Catalunya que utilitza aquesta avançada tecnologia, presentada al Mobile World Congress d’aquest any 2021. Mitjançant la fibra òptica i connexió 5G, la tecnologia permet apropar fins al congrés personalitats de tot el món de manera remota i en temps real, a través d’una pantalla gegant.
Fotos: Lloret Turisme
El present i futur del turisme esportiu, a debat en un congrés d’àmbit mundial a @Lloret_de_Mar.
Amb @kilianj a través d’un holograma, més de 300 participants presencials i 200 en línia @turismecat #WSTC21 pic.twitter.com/GMWz6781CN
— Nova Ràdio Lloret (@NovaRadioLloret) November 25, 2021