La població de Begur va acollir ahir l’acte de lliurament dels diplomes que reconeixen els primers 12 municipis que reben el distintiu Vila Marinera, una de les marques turístiques especialitzades en turisme cultural que es promouen des de l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Passen a formar part d’aquesta nova marca l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar, Begur, les Cases d’Alcanar, l’Escala, Llançà, Palamós, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Tossa de Mar.
En el cas de Tossa, s’ha destacat com a “exemple únic de població medieval fortificada, que ha convertit el seu recinte emmurallat de la Vila Vella en emblema de la vila. Es tracta d’una antiga vila de pescadors amb un gran bagatge històric que ha conservat el seu passat mariner i l’ha convertit en eix vertebrador de la seva aposta turística. Les formes de vida dels tossencs i tossenques durant generacions s’han articulat al voltant del mar i aquest vincle ha generat tot un patrimoni que és intrínsec a la idiosincràsia de Tossa i que es mostra a través de l’oferta turística que ofereix la vila. Entre el seu patrimoni relacionat amb el món de la pesca destaquen el Barri de pescadors de Sa Roqueta, el Far de Tossa o “Sa Farola”, així com la seva gastronomia basada en productes del mar, que han posat en valor amb la iniciativa “La Cuina Tradicional Tossenca”.
L’entrega d’aquests distintius ha estat presidida per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada del director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, davant d’una cinquantena de persones entre alcaldes, regidors i tècnics dels municipis distingits.
La consellera ha afirmat que “aquestes distincions que rebeu avui són un reconeixement a la vostra tasca en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat, en línia amb el que marquen els dos instruments amb què el Govern vol posar en valor el nostre sector turístic: el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting”. Chacón ha assegurat que des del departament d’Empresa i Coneixement “ajudarem a posicionar i donar visibilitat internacional als municipis acreditats perquè fer turisme també és fer país”.
En aquest mateix acte, la consellera ha lliurat dos distintius més: a Montclar, com a “Poble amb Encant”, i a la Bisbal d’Empordà, com a “Ciutat i Vila amb Caràcter”.
Aquestes marques de promoció turística impulsades per l’ACT neixen per donar resposta als reptes que marca el Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022 com ara promoure el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur per a les ciutats, pobles i viles; crear sinergies entre municipis; potenciar la diversificació territorial i la desestacionalització de l’activitat turística; i protegir la conciliació i l’equilibri entre els residents i els visitants/turistes.
Estratègia de promoció turística segmentada
Aquestes marques d’especialització formen part de l’estratègia de l’ACT per segmentar la promoció del turisme cultural dels municipis de Catalunya, ajudant-los a promocionar la seva oferta turística a escala internacional i a preservar i promoure el seu patrimoni històric, arquitectònic, tradicional i paisatgístic.
Un comitè d’experts, format per reconeguts professionals de diferents àmbits i també de l’ACT, és l’encarregat d’avaluar i validar les sol·licituds d’accés a les marques d’aquelles ciutats i pobles que compleixen els requisits per obtenir alguna d’aquestes certificacions. Les que les aconsegueixen entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de online de l’ACT; ús per utilitzar els distintius exclusius de Ciutats i Viles amb Caràcter, Pobles amb Encant o Barris i Viles Marineres; participació en accions promocionals de l’ACT; accés al pla de formació de l’ACT i a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.
Cal recordar que l’Agència Catalana de Turisme està desplegant un seguit d’accions promocionals en el marc de l’Any del Turisme Cultural, amb el repte de posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de la destinació i, al mateix temps, fer que el turisme la posi en valor i esdevingui una oportunitat per a la seva sostenibilitat social i econòmica.