Presentació a Girona del llibre «Camins de Ronda. La travessa de la Costa Brava»

Dimecres 19-5-2010 al vespre el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’editorial Triangle Postals i la Fundació Agbar – Sorea van presentar la publicació Camins de Ronda. La travessa de la Costa Brava davant d’una vintena de persones. L’acte que va tenir lloc a la llibreria Ulyssus de Girona, va comptar amb l’assistència d’Enric Vilert, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Xavier Ventayol, director de Sorea a Girona i Catalunya, Jordi Puig i Sergi Lara, autors de les fotografies i dels textos de la guia, respectivament, acompanyats per Jordi Sargatal.

 

 

El president del Patronat de Turisme va destacar que «la publicació permet descobrir la Costa Brava des de la seva vessant més natural: els camins de ronda». També, va recalcar que «els camins de la Costa Brava són la ruta de costa més llarga de la Mediterrània Occidental amb més de 200 km plens de racons memorables».

Per la seva banda, Xavier Ventayol, va explicar que la implicació de la Fundació Agbar-Sorea en l’edició d’aquesta publicació s’emmarca dins les accions de «protecció del medi que és una de les funcions del grup empresarial».

El naturalista Jordi Sargatal, precursor del Parc Natural del Aiguamolls de l’Empordà, va explicar la transformació de la Costa Brava en aquests darrera anys permetent la recuperació d’espais únics, i que molts d’ells formen part dels camins de ronda i de la ruta del GR-92. Sargatal va voler remarcar que amb  «amb aquest llibre a les mans et pots enamorar de la Costa Brava».

Finalment, l’autor del llibre, Sergi Lara, va explicar la seva experiència en l’elaboració dels textos del llibre remarcant que «els 220 km que configuren la Costa Brava són únics en el continent europeus; únics a nivell de paisatges, de tradicions culturals, d’equipaments, etc. que aquesta publicació permet descobrir-los a través de dotze dies de travessa».

El fotògraf del llibre, Jordi Puig, va voler donar les gràcies a totes les institucions que han fet possible que la guia fos una realitat. Va destacar que sense les actuacions impulsades pels diferents ajuntaments, consells comarcals, etc. han permès la recuperació d’aquestes rutes que recorren pel litoral gironí.

 

Camins de Ronda. La travessa de la Costa Brava

La idea fonamental d’aquesta guia és reivindicar la descoberta d’una de les marques turístiques més importants del món com a destinació òptima per practicar el senderisme tot gaudint d’alguns dels millors paisatges de la Mediterrània. El plantejament d’una travessa de 250 quilòmetres de recorregut seguint la línia de la costa,  no és més que l’excusa per mostrar un territori capaç d’oferir una extraordinària barreja de paratges i ecosistemes. Les poblacions assentades a primera línia de costa proporcionen una gran quantitat de serveis i la possibilitat d’accedir a un importantíssim patrimoni cultural. També hi ha trams de camins que han de ser objecte d’una rehabilitació acurada i respectuosa amb l’entorn, tal com es va fer a principis del segle XX. El llegat d’aquell període han estat, justament, els trams de camí de ronda que s’han conservat i que són obres modèliques que demostren el bon equilibri entre l’acció humana i la natura quan hi ha voluntat de fer bé les coses.

El patrimoni que volem reivindicar en aquest llibre, no contempla només els espais naturals o els enclavaments històrics, sinó el traçat mateix dels camins.

L’objectiu principal d’aquesta guia és transmetre al públic d’arreu la possibilitat de disposar d’un excel·lent mitjà per endinsar-se i descobrir paisatges magnífics a través dels camins de ronda de la costa.

Per assegurar un traçat continu amb homologació internacional, l’ús del sender de Gran Recorregut GR-92 esdevé l’eix vertebrador de la travessa que plantegem, si bé també contemplem, com no podia ser d’altra manera, l’ús d’itineraris alternatius que serveixen per fer d’enllaç entre els diversos trams. En conjunt, la ruta intenta portar el caminant el més a prop possible de la línia de la costa, i per aquest motiu es fa palès una gran diversitat de trams. L’alternança de camins de ronda, de senders litorals i de senders de muntanya, també deixa veure que ens trobem davant d’una geografia complexa i amb una successió constant de relleus accidentats.

Ruta accesible

La ruta és accessible en la majoria de trams per a un públic general, encara que cal ser prudents en alguns trams alternatius, pels quals recomanem com s’indica en el llibre, una certa experiència excursionista. En el cas de voler afrontar una travessa integral al llarg de tants quilòmetres és recomanable disposar també d’una condició física adequada. L’excursionista que vulgui completar la travessa integral de la Costa Brava ha de saber que es trobarà amb un itinerari molt variat a través de boscos densos, de cales salvatges, de grans penya-segats, de llargues platges, de zones d’aiguamolls o de badies retallades.

Amb tots aquests elements, la travessa de la Costa Brava es converteix en la ruta costanera més llarga de tota la Mediterrània occidental i, al mateix temps, reivindica el seu caràcter transfronterer en incorporar-hi l’anomenada Costa Vermella de la Catalunya Nord, que guarda uns vincles geogràfics i històrics indiscutibles amb la Costa Brava.

Edició: JFG / Foto: Patronat de Turisme Costa Brava Girona