A la comarca de La Selva trobem tresors arquitectònics que ens permeten viatjar fins a temps passats, alguns d’ells guarden relació amb una de les èpoques més màgiques de la història: l’època Medieval.
Molts dels cims que configuren aquesta part del territori català es troben coronats per edificacions amb finalitat defensiva que servien per a dissuadir atacs enemics. Entre les poblacions d’Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu -al peu del Montseny- trobem un palau gòtic que és una bona mostra d’aquestes construccions de guàrdia que servien per vigilar els territoris adjacents. Parlem concretament del Castell de Montsoriu, un dels castells d’estil gòtic més importants de tot el mapa català. Una de les característiques més importants del castell és la seva alçada, ja que es troba construït a una altitud de més de 600 metres, des d’on podem visualitzar les poblacions del Maresme i obtenir una vista privilegiada de la Costa Brava.
El Castell de Montsoriu apareix citat de manera reiterada a diverses fons històriques, però el document més antic en el qual s’hi fa referència és de l’any 1002. A causa de la seva situació privilegiada va ser ocupat per diversos col·lectius nobiliaris i exercits enemics. Al llarg del segle XIV, el castell es va convertir en un element residencial, concretament el palau gòtic va albergar els Vescomtes de Cabrera, una de les principals famílies del Principat. Una altra de les ocupacions més conegudes és la que van protagonitzar les tropes de Napoleó al segle XIX, qui va atorgar una importància capital a l’emplaçament. El francès, persona molt atenta als detalls i a l’estratègia gràcies a la seva afició als jocs d’habilitat, va saber moure fitxa i va prendre possessió de l’espai de manera fugaç.
Una de les curiositats de l’espai és que només s’hi pot arribar a peu, atorgant un encant especial al Castell de Montsoriu. Aquesta situació no ha minvat l’interès per l’emplaçament històric, ja que és considerat un dels monuments més estimats pel col·lectiu català. Una bona exemplificació d’aquest fet és que l’any passat ja va ocupar una posició a la llista dels 20 monuments més estimats pels catalans. I el volum de visitants que s’hi acosten no cessa, l’any passat va rebre 16.283 persones, xifra rècord fins el moment des de l’any de la seva obertura. Una de les iniciatives que han tingut més èxit són les visites guiades, activitats pensades per a ser gaudides en família ens ofereixen la possibilitat de recórrer un trajecte de 2,8 kilòmetres des del mateix aparcament fins a visualitzar diferents espais del Castell, on destaca el Terrat de la torre de l’homenatge, el punt més elevat de tot el castell.
Aquesta parada ens ofereix visualitzar una vista panoràmica de 360 graus sense cap mena d’oposició visual, un punt excel·lent si volem obtenir unes fotografies memorables. Tanmateix destaca el pati d’armes i la capella gòtica de l’interior del Castell. Més enllà de les explicacions històriques que guarden relació amb l’edifici de Montsoriu també es difonen les llegendes que envolten el Palau Gòtic i es realitzen visites escolars grupals, aprofundint en la història medieval del territori i realitzant exercicis de divulgació històrica.
Al voltant del Castell de Montsoriu també han sorgit diverses iniciatives que guarden relació amb la tecnologia i el món 2.0, com per exemple el #selfieMontsoriu. Al voltant del complex històric s’hi han instal·lat diverses plaques identificatives que ens marquen els millors punts per a realitzar “selfies”.
La finalitat d’aquest acte és el de visualitzar el patrimoni gòtic català, compartint les nostres imatges i etiquetant-les amb l’etiqueta anteriorment esmentada. L’espai també disposa de perfils oficials a les xarxes, tots ells es poden consultar a la seva pàgina web oficial on podrem visualitzar tota la informació disponible i seguir les novetats més importants que guarden relació amb aquest conjunt arquitectònic cabdal de la comarca de La Selva.