El conseller de Cultura, Santi Vila, va inaugurar aquest divendres el nou centre de recepció de visitants i de serveis del Castell de Montsoriu, a la Selva. Ubicat al recinte jussà del castell, aquest nou equipament té per objectiu millorar l’atenció dels visitants, facilitar la informació del monument i oferir millors serveis.
Les obres, iniciades el 2015, han suposat una inversió de 340.000 euros i han estat finançades pel Departament de Cultura, la Diputació de Girona i el Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER).
Durant l’acte, el conseller Vila ha recordat que «el castell de Montsoriu és un espai privilegiat per constatar com la nostra geografia ha estat sempre present en les grans oportunitats i desafiaments del país, com a terra de pas, oberta i vinculada a la tradició i els seus orígens». Santi Vila ha destacat que «la combinació de natura i cultura és una gran oportunitat per als països avançats perquè el gaudi de l’entorn representa sempre una millora personal des del punt de vista cultural».
El nou centre ocupa una superfície d’uns 60 m2, amb les zones d’atenció al visitant i la de serveis ben diferenciades perquè puguin funcionar independentment, però connectades internament.
Disposa de nova recepció per als visitants, un espai per a la venda d’entrades i de producte de marxandatge, així com d’un espai de venda automàtica de productes d’alimentació.
L’edifici del centre de recepció s’adapta al monument, aprofitant la forma irregular del traçat de la muralla del recinte jussà per adossar-se a una part d’ella i remarcar la zona d’acollida i entrada al recinte superior. És un edifici compacte que queda reclòs per sota de la muralla, amb una coberta uniforme.
Restauració de la muralla oest
Abans de la inauguració, el conseller Vila ha visitat les obres de restauració de la muralla oest, la torre oest i els talussos del castell. Es preveu que aquesta reforma finalitzi al llarg del 2017 i que contribuirà a recuperar l’esplendor del monument original. L’actuació ha estat finançada pel Departament de Cultura amb l’1,5% cultural estatal provinent del Ministerio de Fomento.
En el marc de les diverses actuacions de millora del monument que s’estan portant a terme, està prevista també pel 2017 la museïtzació del monument i la rehabilitació de la sala noble i de l’edifici del cos de guàrdia del castell, un projecte que es troba actualment en fase de decisió del fons FEDER 2014-2020.
Amb aquestes noves actuacions, el Departament de Cultura referma la seva voluntat de recuperar i millorar l’experiència de la visita al patrimoni cultural del país i contribuir a que el Castell de Montsoriu esdevingui un referent entre els castells medievals, tant per oferir una experiència atractiva al visitant com per explicar un dels moments cabdals de la història de Catalunya.
A data d’avui, la inversió en obra executada al castell s’estima en 1.600.000 euros, dels quals 600.000 han estat aportats pel Departament.
Castell de Montsoriu
El Castell de Montsoriu va ser declarat bé cultural d’interès nacional pel Govern el 1949. Considerat pels especialistes com el millor castell gòtic de Catalunya, va ser el símbol de poder del principal vescomtat català, els Cabrera. Les restauracions efectuades en els darrers anys han permès recuperar l’esplendor del castell, que ja al segle XII era considerat com «un dels bells e nobles del mon». Cada any, des del 1995, s’hi realitzen campanyes d’excavacions arqueològiques de forma sistemàtica.
Propietat del Consell Comarcal de la Selva, està gestionat pel Patronat per la Gestió, Conservació i Millora del Castell de Montsoriu, format per l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu, l’antiga propietària del castell; pels ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu; la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Girona i el Consell Comarcal.