El passat dissabte Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, va inaugurar a Calella el Museu del Turisme (MUTUR). El van acompanyar l’alcaldessa de Calella Montserrat Candini, junt amb la senyora Mercè Conesa, Presidenta de la Diputació de Barcelona.
L’alcaldessa Montserrat Candini va agrair el suport de les institucions en el projecte i va donar les gràcies per haver tingut un ˜gran interès amb el Museu del Turisme des dels seus inicis, que com a Museu únic al món, és doncs el Museu del nostre país». També va donar les «gràcies a les comissions d’experts que han dissenyat el MUTUR i que amb els seus coneixements i experiència han fet del museu un equipament rigorós».
Els objectius principals del MUTUR se centren en tres pilars: el patrimoni (a partir de la valoració del turisme com una activitat econòmica i social constitutiva de valor patrimonial immaterial), la recerca (es vol constituir com a centre de referència per a la recerca i la divulgació del sector turístic) i l’educació i dinamització (el projecte educatiu del MUTUR vol posar en valor el turisme i subratllar les seves aportacions en l’economia, la societat i la cultura).
El MUTUR està emplaçat a la nau oest de la Fàbrica Llobet-Guri i ocupa 1.182 metres quadrats d’espai expositiu i museístic. El Museu es divideix en quatre sales principals: el vestíbul i punt de benvinguda; la sala Turisme; la sala Calella i la sala polivalent i d’exposicions temporals.
L’exposició temporal amb la qual s’estrena el museu és Rutes de Guerra, una doble mostra que recull informació sobre rutes turístiques impulsades pel franquisme durant la guerra civil i per altra banda un recull de documents que mostren els esforços que va fer la Generalitat Republicana per organitzar i promoure el turisme a casa nostra.
La inversió de l’equipament ha estat de majoritàriament subvencionada per la Unió Europea mitjançant un fons FEDER (233.685,41 euros) i Plans de Foment Territorial de Turisme (474.286,80 euros), a més d’un destacat ajut de la Diputació de Barcelona (15.000 euros per la redacció del projecte inicial + 50.000 euros i compromís de continuïtat per endegar el Museu). El cost total de l’equipament ha estat de 1.046.834,22 euros, dels quals l’Ajuntament ha posat 273,862 euros i prop del 74% ha estat subvencionat.
El MUTUR ofereix unes jornades de portes obertes des del 12 de gener fins al 14 de febrer.