Durant aquests mesos de juny, juliol i agost, 5,2 milions de turistes estrangers han triat Catalunya per passar les seves vacances d’estiu, un 5,1% més respecte els mateixos mesos de l’any passat. En el que portem d’any (gener-agost), ja són 9,8 milions els turistes estrangers que han visitat Catalunya, 3,9% més que en el mateix període de l’any 2010.
El conseller Mena ha assegurat que “aquestes xifres mostren la recuperació del turisme a Catalunya i evidencien la capacitat d’aquest sector per generar riquesa en l’economia del nostre país. Vull destacar, a més, el bon comportament de la despesa turística que en el que portem d’any ha crescut per sobre de l’afluència de viatgers”. Així mateix, El conseller ha assenyalat que “ara el repte és diversificar l’oferta, sobretot geogràficament, i aprofitar aquests bons resultats per fer una aposta a mig i llarg termini que permeti millorar la competitivitat del sector”.
Entre gener i agost, els ingressos per turisme a Catalunya superen els 8.000 milions d’euros, un 9,5% més que en 2010. Durant els mesos d’estiu de juny, juliol i agost els turistes estrangers han gastat gairebé 4.500 milions d’euros, un 12,5% més que en el mateix període de 2010.
França, Regne Unit, Itàlia i Alemanya són els principals emissors de turisme estranger cap a Catalunya. Cal destacar els bons resultats d’alguns mercats prioritaris per a Catalunya, com és el cas del rus. És un dels emissors amb major percentatge de creixement aquest estiu (per sobre del 50%) i, tal com van les previsions, Catalunya podria acabar l’any 2011 amb més de mig milió de turistes russos.
En aquest sentit, i davant la possibilitat de perdre entre un 30 i un 40% de turistes russos aquest estiu, el departament d’Empresa i Ocupació va sol·licitar l’augment de la plantilla al Consolat General d’Espanya a Moscou per agilitzar la tramitació de visats. Atenent aquesta petició, el Ministeri d’Afers Exteriors va reforçar la plantilla del Consolat amb 15 persones que han pogut donar resposta a la demanda creixent.
També les negociacions que ha dut a terme l’Agència Catalana de Turisme, a través del Centre de Promoció Turística a Moscou, amb els turoperadors russos han donat el seu fruit. De 66 vols setmanals que rebia Catalunya, entre els mesos de maig i octubre s’estan rebent més de 100, entre xàrters i línies regulars.
A més dels mercats europeus de proximitat i de Rússia, en l’àmbit de la promoció exterior el conseller ha destacat que “disposem d’oficina de promoció turística a la Xina, des d’on estem treballant intensament per aconseguir connexions aèries directes. També tenim previst impulsar un Centre de Promoció Turística als Estats Units i incrementar la nostra promoció en els mercats emergents del sud-est asiàtic”.
Millora l’ocupació hotelera
L’ocupació hotelera a Catalunya durant els mesos de juny, juliol i agost ha crescut entre 3 i 8 punts respecte el 2010. El mes de juny ha registrat una ocupació del 67,1%; el juliol, ha estat del 74,5%; i el mes d’agost ha estat del 78,3%.
Pel que fa a l’activitat hotelera a Catalunya, cal destacar algunes dades referents a la seva rendibilitat. Des del mes de gener al mes d’agost, els hotels catalans han experimentat una tendència a l’alça en el preu mitjà de l’habitació i en la rendibilitat del negoci. El Conseller ha destacat que “aquesta recuperació és important en marques turístiques de costa que són les que concentren el gruix de l’oferta hotelera catalana.”
Perfil del turista que visita Catalunya
La Direcció General de Turisme ha posat en marxa l’Àrea de Coneixement i Estratègia. Un dels principals objectius d’aquest nou instrument d’investigació és el de generar informació per posar-la a l’abast dels professionals del sector turístic català.
Les primeres dades que ha facilitat l’Àrea de Coneixement i Estratègia indiquen les principals característiques del perfil de la demanda turística estival a Catalunya. En aquest sentit, segons aquests primers indicadors, Catalunya es reafirma com a destinació familiar, amb més un 46,4% de famílies amb nens. Les dades obtingudes també permeten establir el potencial d’altres segments de públic que obren noves vies en l’estratègia turística de Catalunya, com ara el turisme sènior (més de 65 anys) i el turisme de singles (gent que viatja sola), amb uns percentatges que poden créixer molt, 5,3% i 9,3% respectivament.
El tram de 35-44 anys ha estat l’edat mitjana dels turistes que han visitat Catalunya. Barcelona i Costa de Barcelona-Maresme són les marques que reben el turisme més jove, amb edats mitjanes de 35,4 anys i 36,5, respectivament. Terres de l’Ebre (42,8), Terres de Lleida (42,6) i Catalunya Central (42,5) acullen els turistes amb la mitjana d’edat més elevada.
Un 37,5% dels turistes arriba a Catalunya atret per les platges, la natura, el paisatge i el clima. Les activitats relacionades amb el turisme cultural atrauen al 18,5% dels turistes.
Pel que fa al grau de satisfacció dels visitants, aquests valoren Catalunya amb un 8,4 sobre 10. En el cas del grau de fidelitat, dos de tres turistes repeteixen estada a Catalunya (62,5%). Costa de Garraf, Terres de l’Ebre, Pirineus i Costa Daurada són les marques amb els turistes més fidels.
Un de cada 3 turistes que passen les vacances a Catalunya contracten l’allotjament (35,5%) i el transport (32,4%) a través d’intermediaris. És a la Costa de Barcelona-Maresme (49%) i a la ciutat de Barcelona (46,5%) on la contractació a través d’una agència de viatge té un pes més important.