El Pla té com a principal objectiu definir la visió del que ha de ser el turisme de les comarques de Girona i la pròpia funció del Patronat de Turisme mitjançant la definició de les línies d’actuació amb vista als propers cinc anys.
La presentació ha anat a càrrec d’Enric Vilert, President del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marian Muro, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, i Dolors Batallé, directora del Patronat de Turisme. Entre els assistents a la presentació hi havia autoritats, empresaris, representants del sector turístic i mitjans de comunicació.
Enric Vilert, president del Patronat de Turisme, ha comentat en la seva intervenció que els continguts del Pla no tracten exclusivament de promoció turística, també es plantegen aspectes fonamentals de gestió i es reflexiona i es dibuixa una proposta sobre els propis òrgans de govern del Patronat. Vilert afegeix <<al llarg d’aquest any hem avançat en la concreció d’aquest programa i estem en condicions de proposar un nou model que té com objectiu aconseguir que els diferents àmbits de competència de la Diputació de Girona que, de manera directa o indirecta, tenen relació amb el turisme, siguin concurrents amb les activitats del Patronat. Es tracta d’enfortir institucionalment el Patronat, comptant amb la participació directa dels representants empresarials i del conjunt del territori.
La presentació ha finalitzat amb l’estrena del vídeo promocional de la Costa Brava que el Patronat de Turisme ha produït amb imatges aèries i que acompanyarà a Ferran Adrià en motiu de les presentacions del projecte El Bulli Foundation que durà a terme arreu del món en els proper dos anys. Aquesta acció s’emmarca dins el programa 4 de potenciació del prestigi internacional del Pla estratègic.
Continguts del Pla estratègic de turisme de les comarques de Girona 2011-2015
El Pla Estratègic de Turisme de les comarques de Girona 2011-2015, elaborat per un equip d’experts coordinat i dirigit per la consultora Advanced Leisure Services, consta d’una part analítica, que es divideix en tres fases i que permet conèixer la situació actual i real del turisme a la demarcació i els reptes a afrontar, i una part propositiva, conseqüència de la part d’anàlisi i diagnosi, que correspon a la implementació de 9 programes estratègics a desenvolupar conjuntament pel sector turístic en el decurs dels propers cinc anys.
En la primera fase analítica, realitzada entre juny i agost de 2010, es va aplegar informació sobre la realitat actual de la demarcació com a territori i com a destinació turística, i va fer-se una comparativa entre les comarques de Girona i altres destinacions des de diferents punts de vista així com una recopilació de bones pràctiques dutes a terme per altres destinacions turístiques. En la segona fase, de dos mesos de durada, es va estudiar, des de diferents perspectives i canals, quina és la realitat percebuda pel que fa a la visió de la situació actual de les comarques de Girona, així com les necessitats reals del sector turístic i el territori. I en la tercera fase (setembre a novembre de 2010), es va dur a terme la diagnosi estratègica i es va elaborar el pla d’implementació, definint un conjunt de programes i d’actuacions per als propers cinc anys.
La part propositiva del Pla Estratègic de Turisme de les comarques de Girona 2011-2015 està formada per 9 programes estratègics que contenen diverses línies d’actuació i que es consideren transversals. Vuit dels programes es dirigeixen a allò que el Patronat pot gestionar directament i un programa a allò al que el Patronat pot ajudar a desenvolupar.
1. Màrqueting i promoció. S’han identificat 20 productes turístics rellevants a les comarques de Girona que el pla proposa d’estructurar. Cal mantenir mercats turístics com França, Regne Unit i Irlanda, Benelux, Alemanya i Catalunya, i potenciar mercats com Madrid, la Comunitat Valenciana, País Basc, Aragó, Andalusia, els Països Nòrdics, Suïssa, Àustria i Itàlia. Cal cultivar mercats com Rússia, República Txeca, Polònia o la resta de l’Estat espanyol. Actuacions promocionals adreçades als actors implicats en el turisme com són els mitjans de comunicació i els operadors turístics, i incidir directament al turista.
2. Desenvolupament on-line. Els pilars fonamentals de la nova estratègia d’e-marketing es basen en les eines de comunicació 2.0, en els meta cercadors d’agències, en la gestió de continguts, en el suport a les destinacions, en els amics i ambaixadors del destí i en la personalització dels webs per mercats.
3. Suport a les destinacions. Coordinació i col·laboració amb les institucions i els organismes turístics com consells comarcals, municipis i entitats representatives del sector, entre d’altres, mitjançant la planificació i estructuració turística de les comarques de Girona.
4. Potenciació del prestigi internacional. La identificació d’esdeveniments amb projecció internacionals i de personalitats que, amb el seu posicionament i el seu vincle amb el territori, esdevenen autèntics ambaixadors com són les figures de Salvador Dalí i Ferran Adrià.
5. Posicionament i gestió de la marca. Consolidar la marca ‘Costa Brava-Pirineu de Girona’ com a destinació internacional de referència. Jerarquització de les submarques existents al territori.
6. Generació de recursos. Impulsar fórmules de coparticipació entre el sector públic i privat, i generant recursos amb la pròpia activitat, per incrementar els pressupostos disponibles per a la promoció turística en general.
7. Estructura i gestió del Patronat. Adequar l’estructura organitzativa de l’entitat a la consecució dels objectius.
8. Governança i enfortiment institucional. Vincular els diferents àmbits de competència de la Diputació de Girona que, de manera directa o indirecta, tenen relació amb el turisme perquè siguin concurrents amb les activitats del Patronat. Enfortir institucionalment el Patronat, comptant amb la participació directa dels representants empresarials i del conjunt del territori.
9. Lideratge turístic de les comarques de Girona.
Els programes en els quals s’organitza el pla d’implementació de les estratègies proposades reflecteixen les prioritats del Pla Estratègic: estructuració jerarquitzada de productes en funció dels recursos turístics identificats, priorització de mercats turístics, innovació en estratègies de màrqueting i promoció, amb un èmfasi especial en la presència on-line, suport a les destinacions turístiques i millora del seu posicionament segons els mercats, així com la potenciació del prestigi internacional a partir d’un reconeixement històric de la marca amb més notorietat, <<Costa Brava>>, sense ignorar la marca <<Pirineus>> i l’especificitat d’altres marques d’àmbit territorial més reduït. El Pla estratègic compren programes relacionats amb aspectes organitzatius de la mateixa estructura del Patronat i dels seus òrgans de govern.
El Pla dedica un programa a la necessària generació de nous recursos econòmics per fer front a una promoció turística potent, especialment en l’àmbit internacional, i, finalment, inclou un programa d’actuacions que ja no són pròpies del Patronat, en les quals es fa imprescindible la concurrència i la corresponsabilitat d’altres entitats públiques i privades i que es consideren indispensables en el context d’una aposta per la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat del conjunt de la destinació.
Amb la voluntat de divulgar àmpliament el resultat del Pla Estratègic, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha editat una publicació resum dels continguts del Pla estratègic de turisme de les comarques de Girona 2011-2015, així com un vídeo de presentació que es troben al portal www.costabrava.org/pla_estrategic.
El Pla d’Actuacions del Patronat de Turisme Costa Brava Girona d’aquest any 2011 ja segueix les directrius que fixa el Pla Estratègic de Turisme de les comarques de Girona 2011-2015.