El documental, que dura uns 40 minuts, recull el testimoni d’una vintena d’entrevistes fetes a dones de Lloret de Mar que avui tenen al voltant de 75 anys. A través de la seva memòria oral, s’ha pogut relatar com va afectar a les seves vides l’arribada dels primers turistes.
Es parteix de la idea que el fenomen turístic apareix a Europa després de la segona Guerra Mundial amb l’aparició del mes de vacances pagades entre les classes treballadores. La Costa Brava es converteix en els anys 50 i 60 en un destí per descobrir i comença a rebre visitants. Una altra de les premisses del documental és que el fenomen turístic de la Costa Brava, amb encerts i errors, és un fenomen sense precedents, només equiparable, segons alguns estudiosos, a la febre de l’or als EUA a mitjans del segle XIX.
El documental no pretén jutjar en cap cas si el què va passar va estar bé o no, això ja ho han fet d’altres estudis, sinó descobrir una visió que ha restat fins ara amagada: com ho van viure les dones.Cal recordar que Lloret de Mar, com a capital turística mundial, neix als anys 50, amb la recuperació econòmica europea després de la II Guerra Mundial. Comencen així a arribar els primers turistes i neix l’actual destinació amb la feina i treball de lloretencs i lloretenques que veuen en aquest procés un altre manera de sobreviure al marge de la pesca i el camp.
Aquest procés que relata la transformació econòmica de la vila i que ja ha estat relatat i documentat no té en compte la visió de les dones que el van viure. El documental vol ser un reconeixement a totes les dones que amb el seu treball i esforç, confiança i sobretot hores de dedicació, van ajudar a canviar la realitat econòmica i social de les seves famílies i de retruc del poble. Unes dones que, de forma inconscient, van contribuir a canviar i a construir el Lloret d’avui. El documental vol fer aflorar i deixar palès allò que ara per ara només estava en l’inconscient d’aquestes dones i la seva memòria.
I és que, tal i com explica la regidora de la Dona, Laura Bertran, «aquestes dones estaven fent d’empresàries i no n’eren conscients… perquè, per exemple, feien menjar per turistes, feien habitacions… en negocis de restaurants o hotels. A més, també hi ha l’opinió de dones estrangeres que van decidir quedar-se a viure a Lloret».El documental és una de les primeres propostes sorgides dins el Pla Local de la Dona impulsat pel Consell de Dones, que està format per una vintena de dones d’alta representativitat a la població.
Per assistir al sopar posterior de l’estrena es pot adquirir un tiquet per 25 € a les dependències de la Regidoria de la Dona (Masia de Can Saragossa).
Edició: JFG – Fotos: Ajuntament de Lloret de Mar