El Servei d’Informació i Atenció de les Dones (SIAD), de l’Ajuntament de Lloret de Mar va atendre un total de 373 dones durant el 2012. D’aquest total n’hi va haver 83 que es va considerar que estaven en situació de violència, física i/o psicològica i també econòmica.
Les dones ateses al servei de SIAD han rebut atenció psicològica i/o jurídica i, com es detalla en la memòria, les atencions totals realitzades han estat 763, el que significa que cada persona és atesa una mitjana de dues vegades. Quant al perfil de les usuaris del servei, es tracta sobretot de dones d’una franja d’edat de 30-45 anys, el 53,6%; seguides de la franja d’edat de 45-65 anys, el 26,3%; i de 19-29 anys, el 11,5%.
La nacionalitat és principalment espanyola, amb un 55%; seguida de dones d’Amèrica Central i del Sud amb un 21%. Pel que fa a l’estat civil: casades en un 34,4%; i separades amb 31,1%.
En aquest aspecte ha augmentat el nombre de separades respecte d’altres anys amb consultes relacionades amb impagaments de pensions. Respecte al nivell d’estudis, és força heterogeni: tenen els estudis obligatoris acabats, un 35,4% els estudis primaris i un 30,1% els secundaris. També destaca un augment del servei a dones amb estudis universitaris.
Pel que fa el canal d’atenció, és sobretot presencial, en un 98%. Idoia Saracibar, regidora de Benestar i Família, explica que el canvi d’ubicació a la Casa de Cultura ha estat molt positiu: “Hem notat un notable increment de dones que vénen directament; expliquen que la nova ubicació és molt més cèntrica i que passen més desapercebudes. Malgrat el canvi d’ubicació, però, la regidora destaca que es continua treballant molt en xarxa: “El 50% de les dones que atenem vénen derivades de Serveis Socials”.
Fa anys, sent pioners a les comarques gironines, l’Ajuntament va començar iniciatives de suport a dones víctimes de la violència masclista; l’any 2004 es crea el Punt d’Informació i Orientació de les Dones maltractades (PIOAD), un projecte que oferia atenció psicològica i jurídica a les dones maltractades i que l’any 2006 es passa a convertir en el SIAD, Servei d’Informació i Atenció a les Dones en general. Entre les demandes més freqüents s’atenen, a banda de temes de violència masclista, relacions dificultoses amb familiars, situacions laboral crítiques, síndrome del “niu buit” o dones amb malaltia personal o de persones pròximes. En la majoria d’usuàries del servei es denota un autoestima baixa.
A més del SIAD, des de l’any 2008, l’Ajuntament de Lloret disposa d’una Regidoria de la Dona que desenvolupa el Pla de Dones, un document marc que estableix un pla per fomentar les polítiques d’igualtat de gènere. Ahir dimarts, a les 20 h, va tenir lloc una nova sessió del Consell de Dones a fi d’establir quins objectius i accions del Pla de Dones es realitzaran durant aquest 2013.
Entre les iniciatives ja realitzades hi ha el documental de turisme i dones Pensió Completa. Reconstruint el turisme en clau femenina, guanyadora de la categoria audiovisual del Premis Carles Rahola del 2011, la creació del grup d’acompanyament a dones en situació de violència o la coordinació de la programació anual d’actes per als dies 8 de març i 25 de novembre. Enguany hi ha previst centrar l’interès en la temàtica de l’esport i la dona.