“Estem en contra de la privatització d’empreses que gestionin serveis bàsics i l’aigua és un servei bàsic”, afirma Juli Fernàndez, el cap de llista dels socialistes per Girona, que avisa dels inconvenients que suposarà la privatització del servei d’aigües: “L’empresa concessionària prioritzarà els beneficis que no necessàriament estaran favor dels consumidors i del manteniment del cabal ecològic del Ter”. ATLL abasteix més de 5 milions de persones i 100 municipis a tot Catalunya.
L’aigua és la únic àmbit dels serveis de l’energia i les comunicacions que es manté sota titularitat pública. La Generalitat va publicar l’avantprojecte per privatitzar-la el 31 de maig passat amb la perspectiva de fer 995,5 milions de caixa tot i que ATLL està valorada el 1.400 milions.
Oficialment CiU ha explicat l’operació com una externalització de serveis però la realitat és la d’una privatització per la qual el Govern rebrà un primer pagament de 400 milions de la concessionària i la resta escalonadament. CiU vol destinar els 400 milions obtinguts a reduir el dèficit general de la Generalitat, tot i que la llei òmnibus –aprovada pel propi govern a finals de l’any passat– preveia que els fons aconseguits per aquesta privatització es dediquessin al dèficit, les inversions i el manteniment del cicle de l’aigua. L’avantprojecte especifica una pujada del cànon de l’aigua, que haurà de pagar la concessionària, de 38 a 86 cèntims per metre cúbic. Aquest augment suposarà un encariment d’entre el 30% i el 40% de les tarifes de consum per als usuaris.
“La privatització d’ATLL suposa un canvi en la gestió de l’aigua al nostre país. S’abandona el model públic que contempla la gestió integral i a favor de l’ecosistema per instaurar un model de negoci privat no garanteix el cabal i pot ocasionar danys mediambientals”, insisteix el candidat socialista. “Des del començament de la legislatura CiU ha volgut privatitzar elements clau de la gestió mediambiental per reduir el dèficit.
Per als socialistes això és el contrari del què s’ha de fer. Convocarem el món local, les associacions de veïns, els grups ecologites, les empreses operadores i la Generalitt a una taula per al finançament de l’aigua. Cal diàleg i al govern de CiU li ha faltat des del principi, per bastir una estructura de nivells de qualitat, del cànon, de les tarifes als usuaris, d’eficiència de consum, sense malmetre la competitivitat. No renunciem al model de gestió dels governs de progrés que va elogiar la UE i en fomentarem un millor finançament”, analitza Juli Fernàndez.