La proposta dels PSC pretén ressaltar el dret a l’habitatge i evitar que la situació de crisi deixi famílies i persones hipotecades de per vida. De fet, el primer punt, la moció insta l’Estat que presenti a les Corts, en un termini, de tres mesos un projecte que incorpori la dació en pagament a l’ordenament jurídic. I segueix instant-lo a fer reformes legislatives per evitar el sobre endeutament de les famílies i les persones. “La dació en pagament ha de ser una possibilitat però ho és, especialment, que es doni prioritat al dret a l’habitatge”, matisa el primer secretari dels socialistes de les comarques gironines, Juli Fernández.
En el tercer punt, la moció insta una altra vegada el Govern de l’Estat, perquè estableixi ajudes per a les persones que es troben en risc de desnonament, o ja desnonades, amb l’objectiu de facilitar que trobin un nou habitatge o puguin romandre en l’immoble hipotecat en règim de lloguer o usdefruit. La quarta demanda de la moció, insta el Govern de la Generalitat que elabori, de manera urgent, un paquet de mesures coordinades amb el món local, per garantir el reallotjament de les famílies o les persones desnonades i facilitar assessorament jurídic a les persones que es trobin en risc de perdre l’habitatge. El cinquè punt, també referit al món local, demana a la Generalitat, que estableixi un marc estable de coordinació amb les administracions locals que assumeixen l’impacte socioeconòmic dels processos de desnonament.El PSC també insta el Govern de Catalunya a fer modificacions legals per suspendre l’execució hipotecària per un període no inferior a dos anys per a les persones o famílies sense ingressos en risc d’exclusió acreditada pels serveis públics d’atenció social. Del punt set reclama que els Ajuntaments facin arribar l’acord de ple al President de la Generalitat, la Mesa del Parlament, el Ministre de Foment, la Mesa del Congrés i la Mesa del Senat.
Text de la Moció
Moció de suport a la Iniciativa Legislativa Popular per a l regulació de la dació en pagament,la paralització dels desnonaments i el lloguer social
El creixement de l’economia catalana ha estat lligat, en els darrers anys, a la construcció d’habitatge i la inflació de l’activitat immobiliària. El trencament d’aquest cicle econòmic ha provocat una forta crisi en el sector, que ha produït acomiadaments massius de treballadors i treballadores, la pèrdua d’importants recursos privats i públics i, una cosa encara més greu, ha provocat la pèrdua de l’habitatge habitual de milers de famílies catalanes i ha condemnat, al mateix temps, a desenes de milers de persones a una situació d’alt risc social per causa del sobreendeutament.
Avui dia la principal causa d’endeutament de les famílies del nostre país és el crèdit hipotecari. Cal una intervenció urgent de les administracions públiques per fer front als efectes d’aquest problema i cal, també, la reforma del marc legal vigent per reduir les situacions de sobreendeutament, limitant els efectes d’aquesta situació en la renda familiar per evitar que esdevingui un factor d’exclusió social.Per tal que es pugui planificar la intervenció ordenada de les administracions públiques responsables per llei de garantir el dret d’accés a l’habitatge al conjunt de ciutadans que ho necessitin, és necessari procedir , també de forma immediata, a la reforma legislativa que impedeixi el desnonament del seu habitatge habitual a aquelles persones i famílies deutores que, per raons alienes a la seva voluntat, no puguin fer front als deutes hipotecaris, garantint-los un lloguer social, ja sigui el mateix habitatge o en un altre.
Ens cal, per això, el compromís ferm del Govern de l’Estat per dur a terme les reformes legislatives pertinents i del Govern de la Generalitat per posar en funcionament el màxim de recursos i mitjans per garantir la mediació pública entre deutors i creditors i l’accés a un habitatge en règim de lloguer a les persones i famílies afectades. El Govern de Catalunya, a la vegada, ha de cooperar de manera activa amb les administracions locals i les entitats cíviques i socials que treballen amb el mateix objectiu.
Fruit del treball establert amb les organitzacions socials del país, estem plenament convençuts que l’únic camí per crear sortides als sectors socials més vulnerables pel que fa al dret a l’habitatge , és la creació de grans acords de diàleg social capaços de sustentar l’acció de govern solidària i de cohesió social que faci efectiu el dret d’accés a un habitatge digne al conjunt de catalans i catalanes.
Per tot això, manifestem el nostre suport a la Iniciativa legislativa popular per a la regulació de la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i el lloguer social. I acordem:
1.- Instar el Govern de l’Estat que, en el termini de tres mesos, presenti a les Corts Generals un projecte de llei que incorpori la dació en pagament a l’ordenament jurídic en els casos que afecti la residència habitual.
2.- Instar el Govern de l’Estat a dur a terme les reformes legislatives que impedeixin el sobreendeutament de famílies i persones i que, a la vegada,els garanteixi el dret constitucional i estatutari d’accés a l’habitatge.
3.- Instar el Govern de l’Estat a establir un marc estatal de mesures necessàries, de comú acord amb les comunitats autònomes, per tal que les persones desnonades o en risc de desnonament comptin amb els ajuts necessaris per accedir a un habitatge de lloguer i/o tinguin dret a optar, si s’escau amb la medicació de l’administració pública davant de les entitats financeres, a romandre en l’habitatge hipotecat en règim de lloguer o usdefruit durant un període determinat fins a l’obtenció d’un nou habitatge.
4.- Instar el Govern de la Generalitat, mitjançant l’Agència Catalana de l’Habitatge, a establir de forma urgent, un programa de mesures, coordinades amb el món local, de seguiment de les persones o famílies en situació de desnonament, per garantir el seu reallotjament en nous habitatge, en règim de lloguer assequible, així com el suport i assistència jurídica i financera a les famílies o persones que estan en situació de risc de perdre el seu habitatge per deute hipotecari, ampliant els recursos del Servei Públic d’Atenció a les Persones que pateixen aquesta situació (OFIDEUTE).
5.- Instar el Govern de la Generalitat a establir un marc estable de coordinació amb les administracions locals que en aquests moments estan assumint l’impacte socioeconòmic dels processos de desnonament de les famílies a les nostres ciutats.
6.- Instar el Govern de la Generalitat a fer les modificacions legals necessàries perquè, en els casos de l’habitatge habitual, quedi suspesa l’execució hipotecària a aquelles persones o famílies sense ingressos que es troben en una situació de risc d’exclusió acreditada pels serveis públics d’atenció social, per un període no inferior a dos anys que permeti, a la vegada, dur a terme les mesures d’atenció a les dites persones o famílies a fi i efecte del seu reallotjament segur i assequible.
7.- Fer arribar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, la Mesa del Parlament de Catalunya, el Ministeri de Fomento, la Mesa del Congrés dels Diputats i la Mesa del Senat.