L’Aeroport de Girona-Costa Brava, seguint la normativa de la Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI), ha realitzat avui un simulacre general d’emergència aeronàutica a l’interior del recinte aeroportuari sota el nom d’Operació Corb.
A l’exercici s’han avaluat els procediments d’actuació contemplats al Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport, la seva inclusió en el pla Especial d’Emergències Aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT) de la Generalitat, i la coordinació de tots els col·lectius implicats en l’atenció davant d’una emergència aeronàutica. A més, en aquesta ocasió, l’exercici s’ha centrat en els mecanismes d’activació i atenció a víctimes i familiars, i en els protocols d’actuació per a l’aixecament i tractament de les víctimes mortals.
El simulacre, que s’ha realitzat conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que ha activat el Pla AEROCAT, ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern i la Delegació de la Generalitat a Girona.
Procediment d’actuació
L’Operació Corb ha simulat l’accident d’un avió comercial provinent d’un aeroport europeu. En el moment d’aterrar, l’avió ha realitzat una maniobra en un angle excessivament inclinat i ha colpejat la part de darrera de l’aparell al tocar a terra. Com a conseqüència d’això, el pilot ha perdut el control i l’aeronau, en la qual viatjaven 22 persones, ha rodat per la pista envoltada en una densa columna de fum. Cinc dels passatgers han pogut abandonar l’avió pels seus propis mitjans il·lesos, 14 han resultat ferits i 3 persones han mort.
La Torre de Control ha detectat visualment l’accident i ha activat l’alarma. En menys de dos minuts ha avisat al Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI) de l’Aeroport. Inicialment s’ha constituït el Punt de Comandament Avançat (PMA) al lloc de l’accident per a gestionar i coordinar l’actuació dels mitjans i recursos necessaris per atendre l’emergència sobre el terreny.
En paral·lel, s’ha alertat al Centre de Coordinació Aeroportuària (CECOA), que ha avisat al Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Cataluña (CECAT), que depèn de Protecció Civil de la Generalitat. Tanmateix, s’ha constituït el Punt de Comandament Principal (PMP) i la Sala de Crisis de l’Aeroport, on s’han incorporat els responsables de totes les organitzacions implicades: Direcció de l’Aeroport de Girona-Costa Brava, el subdelegat del Govern a Girona, Protecció Civil de la Subdelegació del Govern a Girona, Delegació de la Generalitat a Girona, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d’Esquadra i comandaments i agents de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional i de la Policia Judicial.
Des d’aquest punt s’ha canalitzat tota la informació que es rep des del Punt de Comandament Avançat i s’ha coordinat la presa de decisions i la resposta a les necessitats de l’emergència. S’han activat les sales d’atenció als passatgers il·lesos i als familiars de les víctimes per oferir-los una atenció mèdica i psicològica, i garantir el seu benestar en tot moment. Mentre, al Punt de Comandament Avançat (PMA) s’ha coordinat l’evacuació dels ferits i s’ha activat el protocol de tractament de víctimes mortals.
Els Bombers de la Generalitat han mobilitzat cinc dotacions (3 Bombes Rurals Pesades i 2 vehicles de comandament) i han treballat coordinadament amb els Bombers de l’aeroport. En la seva intervenció han creat el perímetre de seguretat al lloc on l’avió s’ha accidentat, han neutralitzat amb espuma l’aparell per si hi havia fuita de combustible i han assegurat la zona d’aterratge. A més, han donat assistència a les víctimes, evacuant-les en funció de la seva gravetat, fins a l’àrea sanitària on hi havia el personal mèdic.
Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat personal de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) Selva Interior amb un Inspector, un Sotsinspector, un Sergent i dotacions a diversos punts de l’aeroport. També s’ha mobilitzat un equip de l’ARRO per realitzar tasques de control i ordre públic principalment a la sala de familiars; i dotacions de trànsit per ordenar i redirigir la circulació de vehicles als accessos a l’aeroport. Com a observadors hi han participat el comissari cap de la Regió Policial de Girona, el coordinador d’emergències de la Regió Policial de Girona, la Unitat Territorial de Policia Científica, la Divisió de Policia Científica, l’Àrea de Seguretat Aeroportuària, la Comissaria de Mobilitat i l’Àrea Tècnica de Dispositius.
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha organitzat l’àrea sanitària des d’on s’ha realitzat la selecció dels ferits i s’ha elaborat la llista d’afectats amb la seva filiació. Després s’han evacuat els ferits als hospitals més adequats segons la seva patologia i s’ha activat l’equip de suport psicològic. Per tot això s’han desplaçat 3 unitats de Suport Vital Avançat i 4 unitats de Suport Vital Bàsic, un vehicle d’intervenció ràpida, tres de comandament, l’equip de psicòlegs i els Serveis Especials del SEM.
Protecció Civil de la Generalitat ha enviat al lloc de l’accident un tècnic dels serveis territorials de Girona i 2 tècnics del Servei de Logística i Operativa Territorial.
En aquest simulacre, s’ha provat per primera vegada la figura de la Persona de Contacte amb Víctimes i familiars de víctimes d’accidents aeris (PECO). Seguint la normativa estatal derivada de l’europea, Protecció Civil de la Generalitat és l’encarregada de dur a terme aquesta tasca d’enllaç entre l’aeroport, les aerolínies, les administracions i les persones afectades, i organitzar el Centre d’Atenció a Familiars CAF.
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil s’han realitzat els comunicats i les trucades pertinents igual com es faria en un cas real. Protecció Civil ha mobilitzat a 13 treballadors socials del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, i també ha mobilitzat a la Creu Roja de Catalunya, que ha destinat 2 unitats de Suport Vital Bàsic i un vehicle de comandament, a més de tres psicòlegs.
L’Institut de Medicina Legal de Catalunya (Conselleria de Justícia) ha participat al simulacre con 2 vehicles, 3 forenses, 2 tècnics i 2 vehicles fúnebres.
Els figurants, una setantena, han sigut estudiants de l’Escola Garbí i l’Institut Narcís Xifra i Masmitja de Girona, que han simulat ser ferits i familiars.
A més, en aquest exercici hi ha participat el Consolat Britànic.
El desenvolupament del simulacre, en el qual hi han participat prop de 300 persones i 70 vehicles operatius, no ha afectat en cap moment l’operativa de l’Aeroport de Girona-Costa Brava.
Participants en la preparació i execució de l’exercici
Mitjans de l’Aeroport i empreses:
Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI)
Centre de Coordinació Operativa Aeroportuària (CECOA)
Direcció de l’Aeroport de Girona-Costa Brava
Torre de Control
Vigilants Municipals de Vilobí d’Onyar
Concessionaris
Companyies Aèries
Companyies de Handling
Mitjans externs a l’Aeroport:
Subdelegació del Govern a Girona
Guardia Civil-Grups Especials
Cos de Policia Nacional
Protecció Civil del Govern
Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya
Bombers de la Generalitat de Catalunya
Mossos d’Esquadra
Sistema d’Emergències Mèdiques SEM
Creu Roja
Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC)
Ajuntament de Vilobí d’Onyar
Ajuntament de Riudellots
Ajuntament d’Aiguaviva
Jutges de Santa Coloma de Farners i Girona