Més de 4.000 passatgers afectats per les cancel·lacions a l’aeroport de Girona pel núvol de cendra

La imatge d’avions de Ryanair estacionats a l’aeroport de Girona-Costa Brava s’ha tornat a repetir aquest dissabte. A partir de les dues de la tarda, i a conseqüència del núvol de cendra volcànic, la companyia irlandesa de baix cost ha pres la decisió de cancel·lar tots els vols previstos per avui, amb independència que la situació pugui o no millorar a partir de les vuit del vespre.

La decisió ha afectat 58 operacions de la companyia -30 vols d’arribada i 28 de sortida-, que afecten al voltant d’entre 4.000 i 4.500 passatgers. Això representa més de la meitat dels enlairaments i aterratges que hi havia previstos operar des de les instal·lacions aquest dissabte. Segons ha explicat el director de l’aeroport, Lluís Sala, «en total, hi havia programades 112 operacions, de les quals 104 eren de Ryanair, i la resta d’altres companyies».

Arran de l’arribada del núvol de cendra, la direcció de l’aeroport ha convocat un comitè de crisi. De la reunió, n’han sortit una sèrie de mesures per minimitzar «en tot el possible l’afectació als passatgers», ha explicat Sala. Per això, s’han incrementat els serveis de neteja i de restauració –que, si cal, restaran oberts tota la nit- i també s’ha parlat amb les companyies d’autobusos que enllacen l’aeroport amb Barcelona perquè informin els turistes de la situació.

La previsió amb la qual treballa ara l’aeroport és veure si, a partir de les vuit, els vols que hi havia programats i que no eren de Ryanair podran sortir. «Hi havia operacions programades de Transavia i Jetairfly a Amsterdam i Brussel·les, i estem a l’espera del què passarà», ha afirmat Lluís Sala. 

De totes maneres, el gruix dels passatgers afectats pertanyen a la companyia Ryanair, que com a mínim fins demà no tornarà a volar. Pel que fa a les previsions, el director de l’aeroport s’ha mostrat optimista i ha indicat que aquest diumenge «la intenció és operar com un dia normal, perquè sembla que el núvol de cendra es desplaçarà cap al nord». 

Cues i resignació

Aquesta tarda s’han tornat a repetir les cues de passatgers i turistes que, pacientment, s’esperaven davant les finestretes de Ryanair per intentar canviar el dia dels seus vols o demanar que els tornessin els bitllets. El sentiment comú entre tots ells era el de resignació, tot i que la majoria havien de fer cues que es podien allargar més de dues hores.

Cadascun dels passatgers, a més de la maleta, portava una història per explicar. Aquest és el cas d’en Pedro Belmonte, un veí de Manresa casat amb una italiana. Avui havia d’agafar un vol cap a Venècia per assistir demà a la comunió de la seva neboda. A més, n’era el fotògraf. ‘Hem fet una cua interminable de tres hores, i ara intentarem veure si demà al matí podem tenir un bitllet per sortir a primera hora i intentar arribar a temps’, ha explicat.

Una mica més enllà, un grup de tres joves japonesos s’esperava a què els toqués el torn. Estudien a la ciutat francesa de Lille, i avui hi havien de tornar. Un d’ells, en Juntie Xu, afirmava que no podien fer res més que «esperar», tot i que potser trigarien dos dies a poder trobar places en un nou avió. «Enfadar-se no serveix per a res, no és la solució al problema», explicava.

A la cua del costat, una jove gironina, l’Esther Garcia, ha vist com el núvol de cendra es menjava part de les seves vacances. Tenia previst passar quatre dies a Mallorca, però ara –com a mínim- ja en seran tres. «Estic esperant per veure si em donen un bitllet per demà», afirmava.

Unes vint persones més endavant, una família de Montpeller amb dues filles petites havia aconseguit canviar els bitllets que tenien a Eivissa per uns altres per demà al matí. El pare, Nicholas Dufoi, ha explicat que «després de fer cua durant dues hores» han aconseguit el canvi, i que ara buscaran un hotel per anar a dormir. «Si demà continués el problema, tornaríem a quedar-nos aquí i dilluns volaríem cap a Eivissa», ha relatat en Nicholas.

De totes maneres, el que sí que està clar és que costarà que trobin lloc a Girona. La ciutat celebra aquest cap de setmana l’exposició «Temps de flors», i això els obligarà a intentar buscar allotjament en algun dels hotels que hi ha pel voltant de l’aeroport, que també han vist com començaven a augmentar l’ocupació.

Per segona vegada

Molts passatgers vivien aquest dissabte la situació per primera vegada. A alguns d’ells, però, ja els era familiar. Aquest és el cas d’una noia croata, l’Olga Vukanov, que ha vist com es tornava a quedar a terra per segon cop a conseqüència de l’erupció del volcà islandès. «Fa quinze dies havia d’anar a Madrid i no vaig poder, i avui teia bitllet per Milà i s’ha tornat a cancel·lar el vol», ha dit, prenent-s’ho mig en broma.

«Avui estic més tranquil·la que la primera vegada, perquè ja ho he viscut; no sé si tinc bona sort o mala sort», ha explicat mentre reia. La seva intenció era canviar el vol per un altre dia, però si no és possible, tornarà cap a casa en espera que el proper cop –aquest sí- pugui volar.