L’Hospital de Calella assumeix realitzar tots els parts del Alt Maresme i la Selva Marítima

Foto: Blanesaldia.com

El Consell Rector de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha aprovat la creació del Servei Territorial d’Atenció a la Dona i la Salut Reproductiva de l’Alt Maresme i la Selva Marítima, per tal d’oferir un servei d’atenció més eficient, amb un model únic assistencial de base territorial i una visió compartida entre els nivells assistencials. Aquesta decisió es pren en el marc de l’àmbit territorial de Salut de l’Alt Maresme i la Selva Marítima, tal com estableix el Mapa Sanitari, Sociosanitari i de Salut Pública aprovat pel Govern de la Generalitat el 2008 i el Pla estratègic d’ordenació de serveis de l’atenció a la salut sexual i reproductiva, aprovat el 2010.

La creació d’aquest Servei Territorial comporta la integració dels dos programes d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, el de l’Alt Maresme i el de la Selva Marítima, en un sol servei per a tot el territori, amb la integració de totes les activitats, que continuaran duent-se a terme des dels centres d’atenció primària. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva passarà a gestionar l’ASSIR de l’Alt Maresme, que actualment és gestionat per l’ICS, en el marc del nou Servei Territorial.

En l’àmbit de l’obstetrícia, s´unifica l’obstetrícia a l’Hospital de Calella, amb l’ampliació d’una sala de parts i l’increment de l’espai per avaluació dels nadons, i s’implanta una única guàrdia obstètrica a l’Hospital Sant Jaume de Calella que atendrà tots els parts de la zona de la Selva Marítima i l’Alt Maresme.

Actualment els dos hospitals de la Corporació atenen conjuntament al voltant de 1.300 parts anuals (amb una tendència decreixent des de l’any 2007 en què van atendre 1.500 parts) fet que comporta que no s’arribi a la xifra de 1.000 parts anuals per centre, que estableix el Mapa Sanitari, Sociosanitari i de Salut Pública, quantitat que les societats mèdiques estableixen com a llindar suficient per tal d’evitar situacions d’escàs volum d’activitat que dificulta l’organització dels serveis, especialment els recursos humans i que a més, condiciona els resultats assistencials.

Amb la unificació de l’atenció als parts es persegueix l’objectiu d’elevar la qualitat i la seguretat assistencial i disminuir la variabilitat de la pràctica clínica, i una gestió més eficient dels recursos humans i materials. La situació de l’Hospital de Sant Jaume de Calella a tan sols 16 quilòmetres de l’Hospital Comarcal de Blanes, afavoreix aquest integració ja que no comportarà un desplaçament llunyà als usuaris.

Pel que fa a l’àmbit de la ginecologia, l’Hospital Sant Jaume de Calella passarà a atendre la ginecologia quirúrgica convencional amb estades hospitalàries de tot el territori, mentre que la ginecologia quirúrgica sense ingrés es concentrarà a l’Hospital de Blanes, alhora que es mantindrà l’atenció ginecològica ambulatòria (Consultes externes) en els dos hospitals i l’ASSIR en els CAP, tal com ja s’ha exposat.

La implantació d’aquestes mesures comporta canvis en d’altres serveis, com ara que es traslladaran progressivament a l’Hospital Comarcal de Blanes part de l’activitat quirúrgica d’altres especialitats que fins ara es duia a terme a l’Hospital Sant Jaume de Calella (cirurgia vascular, urologia, cirurgia plàstica), entre d’altres.

La creació d’aquest Servei comptà amb el coneixement i aprovació del Departament de Salut i el Servei Català de la Salut.