Des de Dipsalut, a través del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, s’ha elaborat un estudi d’embornals per cadascun d’aquests municipis. Aquells punts del clavegueram on hi queda aigua estancada es classifiquen com zones de risc de cria del mosquit tigre ja les larves de l’insecte viuen en petites acumulacions d’aigua. Aquests mapes d’embornals serveixen perquè l’ajuntament sàpiga on cal fer el tractament antilarvari.
Aquest tractament consisteix en dipositar un producte biocida als embornals de risc per impedir que les larves de mosquit sobrevisquin. Des de principis del mes de juny fins l’octubre –època d’eclosió de l’insecte- el producte s’aplica un cop a la setmana. A més, l’Organisme s’encarrega de subministrar el producte antilarvari als ajuntaments i de formar les brigades municipals perquè puguin fer correctament les aplicacions del biocida.
En anys anteriors Dipsalut ja va elaborar i lliurar els mapes d’embornals de risc als municipis de Blanes, Lloret de Mar, Tossa, Vidreres, Llagostera, Maçanet de La Selva, Sils, Caldes de Malavella, Riudarenes i Calonge.
Enguany, fins el moment, el Servei de Control de Mosquits –amb els controls realitzats a les trampes- ha constatat que la tasca de lluita i prevenció contra el mosquit està essent efectiva ja que s’està aconseguint controlar-ne la població. Les trucades al Servei de persones que han patit picades de l’insecte en els municipis adherits al Programa també han disminuït respecte el mateix període de l’any passat.
El passat 2010, es van posar 1.197 trampes. En 692 d’elles, ubicades a 38 municipis diferents, es van trobar ous de mosquit. En aquestes poblacions es van realitzar accions de control de la població de l’insecte com l’aplicació de biocida. D’elles, però, només 18 tenien el mosquit establert. Pel que fa a actuacions per alertes de mosquit adult, se’n van fer 293 (106 menys que l’any anterior).
Pioner a Europa
El Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits és pioner a Europa. Dipsalut, a través del Servei de Control de Mosquits, realitza les tasques de vigilància i control de la població de mosquit tigre als 48 municipis gironins adherits al Programa. Aquestes accions es fan conjuntament amb els ajuntaments.
Edició: JFG – Foto: Dipsalut