Les biblioteques públiques gironines creixen en superfícies, nombre d’usuaris i serveis

El balanç que el Servei de biblioteques de la Diputació de Girona ha fet del funcionament de les biblioteques públiques de l’any 2010 és positiu: les biblioteques públiques es consoliden com l’equipament cultural municipal de més impacte ciutadà. Les biblioteques públiques gironines se situen per sobre de la mitjana nacional pel que fa a visites per habitant, nombre de carnets i de documents per habitant i usos d’Internet i ofimàtica.

 

Construcció i reforma de nous equipaments bibliotecaris

En relació amb un dels objectius principals del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, el de col·laboració amb els ajuntaments en la creació i manteniment dels equipaments i serveis bibliotecaris, cal destacar la inauguració de la nova seu de la biblioteca Emilia Xargay, de Sarrià de Ter i la inauguració de les obres d’ampliació i adequació de la biblioteca de l’Escala.

També s’han començat a redactar tres projectes arquitectònics per a Caldes de Malavella, Riells i Viabrea i Sils; s’han iniciat les obres de quatre nous edificis a la Bisbal d’Empordà, Maçanet de la Selva, Porqueres i Sant Gregori, i han continuat les obres de quatre nous edificis a Anglès, Girona (Salvador Allende), Llagostera i Lloret de Mar.

A banda d’aquestes dades, una altra dada general que cal tenir en compte en aquest sentit és l’augment de gairebé un 4 % de la superfície destinada a biblioteca pública, que ha passat de 28.666 a 29.711 metres quadrats.

Suport metodològic i tècnic a les biblioteques gironines

En relació amb el suport metodològic i tècnic que fa el Servei de Biblioteques de la Diputació a les biblioteques públiques gironines durant l’any 2010, també hi ha hagut un increment notable dels serveis prestats.

En resum, els indicadors de 2010 reforcen les línies de treball i l’esforç de les administracions implicades: els ajuntaments, la Generalitat de Catalunya i la Diputació:

Creix el nombre de visites que van rebre les biblioteques públiques gironines (més de 2.500.000).

Es fan 32.000 nous carnets, que situen el nombre d’usuaris inscrits en més de 300.000 (41 % de la població).

– Creix un 7 % el fons de biblioteques.

Augmenten els usos d’Internet i dels programes d’ofimàtica o de la biblioteca digital, que s’ha incrementat amb 23.000 noves pàgines digitalitzades.