El balanç que el Servei de biblioteques de la Diputació de Girona ha fet del funcionament de les biblioteques públiques de l’any 2010 és positiu: les biblioteques públiques es consoliden com l’equipament cultural municipal de més impacte ciutadà. Les biblioteques públiques gironines se situen per sobre de la mitjana nacional pel que fa a visites per habitant, nombre de carnets i de documents per habitant i usos d’Internet i ofimàtica.
Construcció i reforma de nous equipaments bibliotecaris
En relació amb un dels objectius principals del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, el de col·laboració amb els ajuntaments en la creació i manteniment dels equipaments i serveis bibliotecaris, cal destacar la inauguració de la nova seu de la biblioteca Emilia Xargay, de Sarrià de Ter i la inauguració de les obres d’ampliació i adequació de la biblioteca de l’Escala.
També s’han començat a redactar tres projectes arquitectònics per a Caldes de Malavella, Riells i Viabrea i Sils; s’han iniciat les obres de quatre nous edificis a la Bisbal d’Empordà, Maçanet de la Selva, Porqueres i Sant Gregori, i han continuat les obres de quatre nous edificis a Anglès, Girona (Salvador Allende), Llagostera i Lloret de Mar.
A banda d’aquestes dades, una altra dada general que cal tenir en compte en aquest sentit és l’augment de gairebé un 4 % de la superfície destinada a biblioteca pública, que ha passat de 28.666 a 29.711 metres quadrats.
Suport metodològic i tècnic a les biblioteques gironines
En relació amb el suport metodològic i tècnic que fa el Servei de Biblioteques de la Diputació a les biblioteques públiques gironines durant l’any 2010, també hi ha hagut un increment notable dels serveis prestats.
En resum, els indicadors de 2010 reforcen les línies de treball i l’esforç de les administracions implicades: els ajuntaments, la Generalitat de Catalunya i la Diputació:
– Creix el nombre de visites que van rebre les biblioteques públiques gironines (més de 2.500.000).
– Es fan 32.000 nous carnets, que situen el nombre d’usuaris inscrits en més de 300.000 (41 % de la població).
– Creix un 7 % el fons de biblioteques.
– Augmenten els usos d’Internet i dels programes d’ofimàtica o de la biblioteca digital, que s’ha incrementat amb 23.000 noves pàgines digitalitzades.