Gairebé 400 persones van omplir el passat dijous 5 de maig la Sala de Cambra de l’Auditori Palau de Congressos de Girona en suport a la gestió de l’aeroport des de la proximitat. Més de setanta associacions i gremis empresarials, col•legis professionals, i un centenar d’empreses i institucions havien mostrat a l’hora de la celebració el seu desig de constar en el llistat d’adhesions, relació que continua oberta a noves incorporacions.
L’acte, promogut pel Grup Impuls per Girona (format per les Cambres de Comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols, FOEG, Fòrum Carlemany i Pimec) conjuntament amb els sindicats CCOO i UGT i la Universitat de Girona, ha volgut refermar el convenciment que l’activitat econòmica que generen l’aeroport i tot el seu entorn és un dels punts clau de l’economia gironina i també donar continuïtat al treball de promoció conjunt realitzat per les institucions gironines a traves de l’AGI.
En el decurs de la sessió el President de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, va parlar en nom dels convocants: «No és el primer cop que ho demanem, però potser sí que és el primer cop que ho fem amb aquesta concreció, amb voluntat de sumar a tota la societat civil i amb el convenciment de reclamar una cosa justa. Associacions i gremis empresarials, col•legis professionals, organitzacions de tota mena i empreses grans i petites coincidim a l’hora d’impulsar una proposta clara i precisa, dirigida a les autoritats estatals, per tal d’acostar la gestió aeroportuària al territori….»
El primer ponent, el catedràtic d’Economia Germà Bel, va demostrar amb dades comparatives dels resultats econòmics de diversos aeroports que a l’Estat espanyol els costos aeroportuaris reals no guarden proporció amb les taxes fixades per Aena a cada aeroport i aquest fet perjudica la comercialització dels que són econòmicament rendibles. D’altra banda, va afirmar que en el cas de Girona, els ajuts a Ryanair mai han superat els beneficis d’explotació. Va resumir la seva intervenció afirmant que és un problema de gestió i de cobrar els costos reals, i així les coses serien com han de ser.
Per la seva banda, Joaquim Coello, enginyer i expresident del Port de Barcelona, va exposar el model habitual de gestió dels aeroports a la resta de països de la Unió Europea, consistent en una diversificació dels 3 nivells de gestió aeroportuària: la navegació aèria a càrrec dels Estats, l’explotació i gestió de les instal•lacions a càrrec de concessions mitjançant concurs públic i la gestió comercial a càrrec d’organismes territorials, els quals decideixen la política de comercialització de les rutes segons les necessitats i característiques econòmiques de la regió.
El periodista Antoni Puigverd va iniciar la seva intervenció ressaltant la importància de l’aeroport en el conjunt de l’economia gironina i el seu paper com a eix central de la resta d’infraestructures del territori. Al final de la sessió va ser l’encarregat de llegir el manifest.
Fotos: Cambra de Girona i Xavier Pou