La setmana passada va entrar en funcionament el segon vehicle de la unitat mòbil del Servei de Teleassistència de la Diputació de Girona, que donarà servei a les comarques de la Selva i el Gironès. Aquest segon vehicle, un tot terreny, igual que el primer, dirigit per dos tècnics, està equipat amb material sanitari de primers auxilis, eines per fer petites reparacions i les claus custodiades de les llars.
La unitat mòbil de teleassistència és un recurs d’emergència social i de suport sanitari complementari al Servei de Teleassistència que està operatiu 12 hores al dia (les diürnes) els 365 dies de l’any i que permet que un professional tècnic de la unitat mòbil es desplaci per gestionar qualsevol contingència sanitària, social o tècnica, sigui prioritària o secundària, segons la gravetat de la situació.
La funció prioritària consisteix a donar suport a la persona usuària i intervenir al seu domicili en casos d’urgències sanitàries, socials i tècniques, com poden ser les caigudes o avaries tècniques, com també, si cal, a col·laborar amb els cossos de seguretat davant de grans emergències i catàstrofes.
D’altra banda, les funcions secundàries dels desplaçaments de les unitats mòbils consisteixen a fer seguiments personalitzats, com ara atendre les persones usuàries per lliurar-los medicaments, ajudar-les en la higiene puntual i en la nutrició, donar-los suport en casos d’extrema solitud, ansietat o depressió, i informar-les sobre la prevenció en situacions especials, com per exemple en casos de temperatures extremes.
Actualment, el Servei de Teleassistència està duent a terme una campanya estacional de prevenció de la grip. La incorporació de la unitat mòbil com a millora del Servei de Teleassistència permet als professionals reforçar les visites domiciliàries i així donar als usuaris consells sobre la higiene, com també avisar aquells que encara no s’han vacunat perquè acudeixin al CAP a fi de prevenir la grip.
Aquesta segona unitat romandrà, mentre no estigui operativa, al Centre de Recursos; espai cedit per l’Ajuntament de Salt. Està previst ampliar els serveis de les unitats mòbils al conjunt de les comarques gironines que participen del Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Girona.
Servei Local de Teleassistència
El Servei Local de Teleassistència és un servei d’atenció preventiu i de proximitat, orientat a persones en risc per diferents factors, sigui l’edat, la solitud, la fragilitat o la dependència. Per mitjà d’aquest servei es garanteix que les persones usuàries puguin ser ateses les 24 hores del dia de manera immediata.
Actualment hi ha 5.525 persones usuàries donades d’alta al Servei Local de Teleassistència, de 210 municipis diferents. A més, les últimes dades mostren que entre l’1 i el 15 d’octubre es van rebre 87 noves sol·licituds, es van fer 44 instal·lacions i es van registrar 30 baixes, de manera que, actualment, el servei ofereix cobertura al 5,04 % de les persones més grans de 65 anys de les comarques gironines.
El Servei de Teleassistència es durà a terme, a les comarques de la Selva i el Gironès, des de les àrees bàsiques de serveis socials de Blanes, Lloret, Sant Feliu de Guíxols, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i el Consorci de Benestar Social de la Selva.