Donació a l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm d’un quadre del General Moragues coincidint amb l’11 de setembre

El quadre, que fa unes dimensions de 2×1,50 metres, serà lliurat a l’Ajuntament el proper 11 de setembre durant l’acte d’ofrenes al General Moragues. La intenció de l’Ajuntament de Sant Hilari és de col·locar aquest quadre del general hilarienc, heroi i màrtir de Catalunya, en una de les sales de l’edifici consistorial.

La iniciativa de fer un quadre del general Moragues va sorgir l’any 2006, durant una exposició sobre el general Basset (el ‘Moragues’ del País Valencià) en la que l’Eduard Àngel Sánchez va tenir l’ocasió de contactar amb el president de Memorial 1714, Jordi Miravet, i l’ historiador i il·lustrador, Francesc Riart.

A partir de les dades que va proporcionar en Francesc Riart, aquest pintor d’Amer va començar el projecte de fer un quadre del general Moragues ajustant-se amb molt de rigor a l’uniforme militar de l’època.

Eduard Àngel ha explicat que «després de fer una recerca, l’ historiador militar Xavier Hernández, va trobar en els arxius de Barcelona la comanda feta pel general Moragues per al seu uniforme, el cost del qual equivalia al cost de 2 anys de salari d’obrer».

«Amb aquest i d’altres arxius he pogut recrear fidelment com era aquest uniforme: casaca vermell grana amb botons i brodats daurats, mocador de seda, barret amb ploma, faixa groga que representava el color de la casa d’Àustria i perruca típica de l’època. Pel que fa al rostre, s’ha tret de la imatge del General Moragues que hi ha a Sort».

La donació del quadre del general Moragues que rebrà l’Ajuntament de Sant Hilari és l’estudi previ del quadre definitiu que Eduard Àngel Sánchez començarà properament i que romandrà a Memorial 1714 a Barcelona «he volgut fer donació d’aquest estudi a l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, com un homenatge a la seva figura i al poble a on va néixer Moragues i que al llarg dels anys no ha deixat de recordar-lo i homenatjar-lo».

Eduard Àngel va realitzar els estudis de pintura a l’Acadèmia d’Art de Girona, assistint a classes particulars amb reconeguts pintors hiper-realistes de Girona com Salvador Barrera, Cesc Compte, Vicens Huedo o Mercé Huerta.

Edició: José Fernández – Foto: La Selva Comunica