Les xarxes socials han permès acostar els arxius a la ciutadania. Això és el que es desprèn del nou número del butlletí Sesmond, que edita l’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, que ahir es va presentar al públic. Segons les dades que recull el butlletí, el web de l’arxiu municipal de Lloret de Mar, el 2012 va registrar 26.459 visites, quan l’any 2011 se’n van registrar 9.811.
Aquest augment, segons l’arxiver municipal, Joaquim Daban, s’atribueix “a la quantitat de continguts que ofereix i a les novetats que amb el temps ha anat incorporant”. Actualment ofereix:
– Nova presentació i benvinguda amb una secció del personal de l’Arxiu.
– Consulta dels 12 butlletins Sesmond en format PDF.
– L’hemeroteca local. S’ha reformat per fer-la més accessible i s’han ampliat continguts.
– Nova pàgina sobre toponímia i onomàstica.
– Les seccions Racó de l’Arxiu i el concurs On és? Fixa-t’hi!. En el primer es donen a conèixer documents relacionats amb Lloret que l’Arxiu custodia i conserva. Mentre que el concurs té l’objectiu de donar a conèixer i valororitzar el patrimoni artístic i monumental de Lloret.
– Secció Història de l’Arxiu. Recull l’evolució del patrimoni documental lloretenc. La secció inclou un apartat, Documents d’interès, on es poden trobar tràmits de l’Arxiu que els ciutadans poden realitzar, juntament amb les sol·licituds corresponents. També s’hi pengen les Juntes de Govern Locals, els Plens, els padrons i les memòries de l’Arxiu.
– S’ha ampliat la secció Llegendes i tradicions. I a cadascuna d’elles s’hi ha afegit un document que serveix per donar suport al fet històric, així com també una imatge que il·lustra el text.
– Actualització de la secció Descripció dels fons.
Segons Quim Daban, «el web és una eina molt útil per posar a l’abast de la població els fons documentals custodiats pel Servei d’Arxiu». El web de l’Arxiu Municipal es va posar en marxa l’any 2007. En aquella primera versió s’hi indicaven els horaris de consulta, els serveis que oferia l’Arxiu i una petita explicació dels fons documentals.
El 2008 s’hi van incorporar nous continguts entre els quals destaca l’Arxiu en línia, que va suposar un revulsiu en el sistema de consultes del fons documental de l’arxiu, ja que permet als ciutadans accedir des de casa als fons i fer cerques sobre el contingut dels documents i descarregar-se’ls amb total comoditat.
Però a més, el Servei d’Arxiu Municipal també s’ha obert al Facebook, amb un total de 1.500 amistats a dia d’avui. L’objectiu d’aquesta eina, segons l’arxiver, és aconseguir una major difusió del nostre patrimoni documental, de les nostres activitats i donar-nos a conèixer entre la població més jove.
El Facebook de l’Arxiu serveix per compartir les activitat que organitza i reproduir documents (fotografies antigues, cartells de festes, pergamins, pàgines de premsa local i altres documents digitalitzats) del fons de l’Arxiu. L’arxiver assenyala que el Facebook els permet conèixer la procedència geogràfica i l’edat de les persones que cliquen ‘m’agrada’.
Consultes
Pel que fa a les consultes fetes a l’Arxiu, l’any 2012 ha continuat l’increment respecte l’any anterior. Si el 2011 se’n van fer 7.248, el 2012 han estat 12.003. L’augment en un any ha estat del 65,6%. D’aquestes, cal destacar les consultes particulars: mentre que les que s’han fet de forma presencial han pujat un 15,8% respecte l’any anterior, les que s’han fet de forma virtual han registrat un augment del 169%.
Segons l’arxiver municipal aquest augment demostra que el web és una gran eina per posar a l’abast dels ciutadans el patrimoni documental de la nostra vila. En canvi, les consultes administratives segueixen la tendència a la baixa dels darrers anys, amb una davallada del 24% el 2012.
L’arxiver atribueix aquesta davallada a la crisi econòmica que pateix el país, que fa disminuir les activitats econòmiques vinculades al comerç i a la construcció, i que també comporta una davallada en l’obertura i consulta d’expedients administratius. No obstant això, destaca l’augment de consultes per part d’investigadors durant el passat 2012, tant les presencials com les virtuals a l’arxiu en línia del web.