Avui s’ha presentat a Palafolls les diferents alternatives per reduir els riscos d’inundació a través del Pla de Gestió de Motes de la Conca de la Tordera.
Se n’ha encarregat de fer-ho el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, qui ho ha donat a conèixer als alcaldes de Blanes i Palafolls, Àngel Canosa i Francesc Alemany respectivament; l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas, així com a les entitats i organismes del territori: entitats mediambientalistes, regants, càmpings, etc.
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos: t.me/blanesaldia
Les propostes del pla es concentren en el tram final de la Tordera, i preveuen una inversió de prop de 20 milions d’euros que s’invertirien durant els propers anys. La Conca de la Tordera, on en el marc de la planificació derivada de la Directiva d’Inundacions s’han identificat cinc trams amb risc d’inundació alt, amb una extensió total de prop de 44 km, va patir importants desbordaments en els aiguats que van tenir lloc els mesos d’octubre de 2019 (Temporal Dana) i el gener de 2020 (Temporal Glòria).
Més enllà del conjunt d’actuacions d’emergència que va dur a terme l’ACA l’any 2020 per reposar motes i lleres, va adquirir el compromís amb el territori d’analitzar i proposar actuacions de millora de la capacitat hidràulica global de tota la conca, lligades en aquest cas a una millora de la qualitat de l’ecosistema fluvial. És en aquest conjunt de mesures el què avui s’ha presentat als diferents representants institucionals i d’entitats del territori.
Actuacions centrades en quatre eixos principals
Les mesures es volen dur a terme a Blanes, Malgrat de Mar i Palafolls i ara, un cop s’ha fet la presentació, es preveu un termini de dos mesos per abordar les mesures amb els diversos implicats i poder prendre una decisió.
La primera de les actuacions que s’ha presentat avui consisteix en la reordenació de les motes en el tram final de la Tordera als termes colindants de Blanes i Malgrat de Mar, una actuació que preveu l’ampliació de la llera en prop de 8 hectàrees al marge dret i de 9 hectàrees al marge esquerra, amb l’eliminació de les motes actuals i l’execució de noves motes de 2 m d’alçada i 3 m d’amplada més integrades a l’entorn.
A més d’aquesta proposta, que inclou la reposició dels serveis afectats (camins i serveis), també s’han presentat algunes alternatives de la mateixa, diferenciant-se en funció de l’amplada total de la nova llera prevista. Les diferents alternatives permeten una millora del comportament hidràulic del riu i la millora significativa de la integració de l’endegament en l’ecosistema deltaic.
Totes les actuacions es fan de manera integrada en l’àmbit on es preveu ampliar la Planta Dessaladora del riu Tordera ubicada a Blanes, que se situarà a una cota suficient amb l’objectiu d’evitar possibles afectacions a aquesta infraestructura.
D’altra banda, al marge d’aquestes actuacions, l’ACA ha avançat aquest dimecres que, de manera complementària, preveu destinar en els propers anys 3,1 milions d’euros en actuacions de restauració fluvial al conjunt de la conca, en àmbits com les rieres d’Arbúcies i Pineda (actuacions en curs), la Tordera a Hostalric i Fogars de la Selva i, finalment, a la zona d’aiguabarreig entre la riera de Santa Coloma i el riu Tordera, als termes municipals de Fogars i Maçanet de la Selva.