Aturem la C-32 presenta 80 al·legacions al nou projecte de la Generalitat per ampliar l’autopista fins a Lloret

Font: Plataforma Aturem la C-32

La plataforma Aturem la C-32 ha presentat més de 80 al·legacions al projecte que presenta la Generalitat per ampliar l’autopista C-32 fins a Lloret de Mar. Les al·legacions aborden quatre grans àmbits: ambiental, mobilitat, social, i econòmic.

Aquesta és la tercera vegada que la Generalitat presenta el projecte, els dos anteriors els va aturar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per diversos errors, com per exemple no contemplar totes les opcions existents per solucionar problemes de trànsit de la zona, o no complir amb la Llei del Canvi Climàtic.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El fet que la Generalitat segueixi gastant diners públics per redactar nous projectes posa de manifest dues coses: la poca cura en la redacció dels dos primers, a la que s’hi suma una falta de coherència en no cumplir requeriments bàsics de la Llei de Canvi Climàtic. I la segona, la tossuderia de tirar endavant l’allargament per la zona boscosa del Vilar i Sant Pere del Bosc, quan hi ha altres alternatives més econòmiques i sostenibles ambientalment.

Aquests fets, demostren la manca de voluntat per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el conseller Damià Calvet al capdavant, d’actuar realment en la línia de l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides de la que tantes vegades en fan bandera.

Des del punt de vista ambiental les alternatives que impliquen el desdoblament de la xarxa existent (alternatives 3 i 4), s’ajusten millor a les especificacions marcades a la Llei de Canvi Climàtic i s’alineen amb els objectius de l’Emergència Climàtica decretada per la Generalitat. En canvi, les propostes d’allargament de l’autopista (alternatives 1 i 2), per les

que la Generalitat aposta, passarien pel mig del bosc entre Blanes i Lloret de Mar afectant paratges de gran interès natural i paisatgístic, i en conseqüència, són les que tenen un impacte ambiental més gran.

Pel que fa a la mobilitat, els estudis presentats generen dubtes que l’alternativa de l’autopista sigui la única solució, i en cap moment es justifica prou l’interès social d’aquesta nova infraestructura. El transport públic està clarament menystingut en l’estudi informatiu del projecte. Des de la plataforma creiem que aquest hauria de tenir un paper fonamental per alleugerir el trànsit entre les diferents poblacions que formen aquest eix de mobilitat, que recordem, inclou els principals serveis de la zona: hospital, jutjats, comerç i estació de tren.

Econòmicament, l’actual projecte presenta encariments injustificats en les alternatives que contemplen l’allargament de la C-32 (un 30% més que l’any 2018), i una clara necessitat d’inflar les xifres de les alternatives més sostenibles (3 i 4) per poder justificar-ho si aquestes quedessin finalment desestimades.

En l’àmbit social es posa de manifest que el projecte té greus mancances en la valoració del patrimoni arquitectònic modernista de la zona de l’Àngel de Lloret de Mar. Tampoc s’inclou el que signifiquen els boscos del Vilar i St. Pere del Bosc, a nivell cultural, històric i espiritual, o la seva importància per la ciutadania com a zona d’esbarjo i lleure. Aquests valors intangibles són els que fan que aquests paratges siguin tan apreciats per part de la gent de Blanes i Lloret, que se’ls sent molt seus.

Des de la plataforma, amb la presentació d’aquestes al·legacions, s’ha volgut demostrar una vegada més que l’alternativa proposada per la Generalitat és la pitjor de les opcions des del punt de vista ambiental, social, econòmic i de mobilitat. Per aquest motiu es demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que anul·li les alternatives que suposen l’allargament de l’autopista i comenci a treballar, d’una vegada per totes, en la millora de la xarxa existent i en un transport públic efectiu .