Aquesta infraestructura, la qual forma part de la via verda que uneix Girona i Olot, va resultar greument malmesa durant les fortes tempestes i riuades que va provocar el temporal Gloria entre els dies 21 i 23 de gener de 2020. El cost total ha estat de poc més de 552.000 euros i ha estat finançat íntegrament per la Diputació de Girona.
El gran cabal d’aigua que va baixar en aquelles dates per la riera d’Osor va arrossegar nombroses restes vegetals i va encallar diversos arbres entre les columnes del pont. Aquest fet va provocar que part de l’estructura del pont cedís i va rebentar canonades d’aigua potable de l’entorn, que provenen del Pasteral. Mitjançant la inspecció posterior es va comprovar que s’havien col·lapsat tres de les cinc piles de l’estructura i que això havia provocat el trencament de la llosa del tauler i de les dues canonades.
Les tasques de substitució del pont es van engegar a finals del mes de febrer. Tot i la situació d’emergència generada per la pandèmia de la Covid-19, s’han pogut mantenir els terminis de realització de l’obra ja que la construcció de la passera es va poder fer a porta tancada. D’aquesta manera, el 15 de juny passat ja es van iniciar les labors d’enderroc de l’estructura i la col·locació posterior de la nova passera. Divendres passat, 3 de juliol, el pas va quedar obert als usuaris d’aquest tram de via verda, amb la qual cosa s’han mantingut les dates estimades de finalització de les obres.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer ha manifestart que el pont es troba en un «espai molt utilitzat pels veïns tant d’Anglès com de la Cellera de Ter, així com un punt clau per donar continuïtat a la via verda que va entre Girona i Olot». Durant els mesos que han durat les obres s’ha hagut d’habilitar un traçat alternatiu a la via verda per la carretera C-63 de manera que els ciutadans d’ambdós municipis poguessin continuar realitzant el recorregut per un pas protegit.
Un nou pont voladís amb més capacitat hidràulica
La nova infraestructura permet ampliar la capacitat del pas de persones i també assoleix una capacitat hidràulica molt major, complint amb les recomanacions de l’Agència Catalana de l’Aigua.
El nou pont és voladís, amb una estructura metàl·lica formada per dos estreps, un a cada marge de la llera, amb 50 metres lliures de pas, una amplada de 2,5 metres per a vianants i bicicletes, una alçària de 4,4 metres i secció hidràulica lliure de 220 m2 (una millora del 48 % respecte a la passera anterior).
Totes aquestes característiques suposen una millora substancial per als usuaris de la ruta que uneix Olot i Girona, tant pel que fa als usuaris turístics com els habitants dels nuclis d’Anglès i la Cellera de Ter, que en fan un ús elevat quotidianament per la mobilitat entre pobles.