Enderroquen a Arbúcies dos edificis per construir el nou centre d’interpretació del Vescomtat de Cabrera

Ajuntament d’Arbúcies

Ja han començat les obres per a la creació del nou centre d’interpretació del Vescomtat de Cabrera, que estarà situat al carrer Major, al costat del Museu Etnològic del Montseny. La primera fase consisteix en l’enderroc dels dos edificis que acolliran el nou equipament: Can Petit Rutllat i Can Ferragut.

Aquest nou centre de divulgació juntament amb el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella (MEMGA), esdevindran l’epicentre del projecte producte turístic-cultural Vescomtat de Cabrera que inclou 13 municipis de la comarca de La Selva: Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.

Aquest projecte, que compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, té com a objectiu generar una proposta capaç de posicionar aquest territori com un dels centres de turisme cultural del país, creant tot un seguit de rutes i altres productes turístics al voltant del llegat patrimonial del vescomtat de Cabrera.

El cost del projecte en el cas d’Arbúcies és de 922.000 euros, sufragats a través d’aportacions del Fons FEDER, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament d’Arbúcies.

El vescomtat de Cabrera i el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu

El vescomtat de Cabrera fou un dels territoris més rellevants de l’edat mitjana a Catalunya i s’estenia a mitjans del segle XIV per la major part de l’actual comarca de la Selva i per algunes àrees d’Osona, el Vallès Oriental i el Maresme. Al voltant del castell de Montsoriu, com a centre del seu poder militar, es va articular un territori que encara conserva un ric patrimoni monumental: castells, cases fortes, monestirs…

Vint-i-cinc anys de recerca a Montsoriu han posat a disposició de la ciutadania, no tan sols el que està considerat el millor castell gòtic català, i una de les millors mostres de l’arquitectura militar gòtica de la mediterrània, sinó també, localitzar, estudiar i restaurar, un dels millors fons arqueològics dels segles XV-XVI. Un extraordinari fons de més de 400 objectes, testimoni directe de les formes de vida en el període de transició entre l’edat mitjana i l’edat moderna.

El projecte del Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu que es desenvoluparà a Arbúcies entre el 2020 i el 2021, convertirà La Gabella en l’equipament central que permetrà explicar el conjunt de l’oferta patrimonial estructurada a l’entorn de 5 rutes. Les actuacions previstes al MEMGA són:

– La remodelació museogràfica de tres de les actuals sales de la planta baixa del MEMGA, amb l’objectiu d’ampliar l’espai dedicat a sales d’exposició temporal i a l’àmbit de la societat medieval i a la presentació dels fons arqueològics de Montsoriu.

– La construcció d’un nou edifici annex a l’edifici històric de La Gabella, a l’espai dels actuals edificis de Can Petit Rutllat i Can Ferragut. Aquest nou espai disposarà de 2 plantes d’aproximadament 600 m2.

La intervenció en aquest nou edifici permetrà disposar a la planta baixa d’una nova recepció de visitants, un nou bloc de serveis, així com una sala polivalent amb una capacitat aproximada de 70 persones, on es projectarà un audiovisual, centrat en el vescomtat de Cabrera i en el castell de Montsoriu.

La primera planta es destinarà íntegrament a ubicar el conjunt de serveis vinculats amb la documentació que actualment gestiona el museu (Arxiu, Centre de Documentació, biblioteca, fons fotogràfics…) així com el conjunt de serveis tècnics del propi museu, amb sales de reunions i consulta.

«Aquest nou centre de divulgació juntament amb el Museu Etnològic del Montseny constituiran un espai cultural potent al nucli antic del municipi i amb el castell de Montsoriu i el llegat del vescomtat de Cabrera com a eixos vertebradors de tot aquest producte turístic i cultural situat a Arbúcies», ha assegurat l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga. «Al mateix temps ens posiciona al centre de la divulgació, el patrimoni i la històrica que suposà un dels vescomtats més importants del nostre país», conclou Garriga,