El Consell Comarcal de la Selva s’ha adherit a la Setmana de l’Energia 2019, que se celebra del 17 al 23 de juny,coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Durant tota aquesta setmana, s’organitzen activitats relacionades amb l’eficiència energètica i les energies renovables amb l’objectiu de conscienciar el paper de la ciutadania en la transició energètica.
El model energètic actual no és sostenible i s’està treballant en un nou model 100% renovable a l’horitzó 2050 que es basi, també, en un canvi de cultura: la cooperació, la responsabilitat social i l’ús de l’energia compartida I per aconseguir-ho, la implicació i la participació ciutadana és primordial.
Des de fa anys, l’ens selvatà s’adhereix a la Setmana de l’Energia i es compromet a promoure el nou model energètic 100% renovable, a fomentar els valors de la nova cultura energètica, empoderar el ciutadà dins del model energètic i garantir l’autoproducció.
10è aniversari del Pacte dels Alcaldes a les comarques gironines
Des de l’Agència Comarcal de l’Energia i el Clima s’ha impulsat el Pacte d’Alcaldes als municipis selvatans, que enguany se celebra el 10è aniversari del pacte de la demarcació de Girona. Amb el seguiment dels Plans d’Actuació per a l’Energia Sostenible vigents a la comarca, s’han identificat un seguit d’accions que s’han categoritzat com a accions model d’excel·lència. De moment, es poden destacar els següents exemples que s’estan executant en els municipis: la substitució de làmpades de l’enllumenat públic a tecnologia més eficient disponible, en alguns
casos a partir d’auditories d’enllumenat o redacció de plans d’enllumenat municipal; la creació de xarxes de calor de biomassa per a l’abastament de diferents equipaments municipals o instal·lació de calderes de biomassa per a la climatització d’espais municipals; la instal·lació de plaques fotovoltaiques en sostres d’equipaments municipals; la implantació de la recollida porta a porta de residus municipals; l’adquisició de vehicles elèctrics o de baixes emissions per a la flota municipal; la contractació de subministrament elèctric 100% renovable; el servei de gestió energètica municipal; la substitució de tancaments dels equipaments municipals; la substitució de la il·luminació dels equipaments municipals a tecnologia LED
Actualment s’està redactant el nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, que suposarà un nou compromís de reducció d’emissions del 40% al 2030 i incorporació de l’adaptació al canvi climàtic.
Des de l’ens comarcal s’han redactat un total de 13 PAES i 18 informes de seguiment de PAES -2 en redacció actualment. Pel que fa a la reducció podríem dir que actualment el percentatge d’implementació és del 59,97 per cent; les accions en curs del 26,30%, les accions completades del 30,86% i el compromís assolit del 57,16%.
Exposició de la Transició Energètica
En aquest marc actual i coincidint amb la Setmana de l’Energia, des del Consell Comarcal de la Selva s’ha coordinat conjuntament amb l’Agència Comarcal de l’Energia, el CILMA i Benestar Social -per tal d’aprofitar la presència de la xarxa d’assistents socials que orienten en temes energètics a famílies vulnerables als municipis- disposar de l’Exposició de la Transició Energèticaper al coneixement i informació ciutadana.
Aquesta mostra recorrerà diverses poblacions de la comarca de la Selva. De moment, el calendari de l’exposició per a les properes setmanes és el següent: Sils, del 12 al 20 de juny a l’Ajuntament; Vidreres, del 21 al 28 de juny a l’Ajuntament; Maçanet de la Selva del 28 de juny al 5 de juliol a Can Falló; i queden per confirmar les dates a Riudarenes i Vilobí d’Onyar.