La ratafia elaborada per Paulí Salvador, de Girona, ha obtingut el primer premi de la 35ª edició del Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que es va celebrar ahir a la nit i que forma part dels actes de la Festa de la Ratafia, organitzada per l’Ajuntament i la Confraria de la Ratafia.
El segon premi ha estat per a Montse Vilamajó, de Centelles, mentre que el colomenc Lluís Piera ha acabat en tercera posició i ha rebut també el premi a la millor ratafia local i, per aquest motiu, rebrà en custòdia el llibre i el penó per conservar-los fins a l’inici de la propera edició de la festa.
El jurat del Concurs de la Ratafia, format per Joan Carbó (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Àngel Portet (Ratafia Raiers), Carme Gasull (periodista), i Fina Garcia (Premi ratafia local 2015), va triar els guanyadors d’entre els elaboradors de les deu ratafies que havien superat la primera fase del concurs, celebrada el passat 5 de novembre, al qual s’hi havien presentat un total de 193 ratafies casolanes, i entre les quals n’hi havia una provinent d’Austràlia.
Els noms dels guanyadors es van donar a conèixer durant el sopar popular de la Festa, que va reunir unes 570 persones sota la Vela de la Ratafia, a la plaça Farners, i al final del qual es van investir els nous confrares i també es va investir confrare d’honor el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
La Confraria de la Ratafia l’ha distingit en aquesta edició, entre altres motius, per la seva vinculació al món ratafiaire, tal com va explicar el mateix president: “He crescut veient fer ratafia, parlant de ratafia, i conec aquest cerimonial que és metafòric dels valors d’aquest país, i que consisteixen a tenir paciència, buscar la diversitat i la companyia (maridatge) i intercanviar coneixements i secrets (receptes de ratafia)”.
Puigdemont va agrair el nomenament i va expressar el seu desig “que segueixin moltes edicions per poder mantenir la promesa de considerar la ratafia un licor nacional, una mena d’ambaixador que ens farà quedar bé allà on anem”. Finalment, el president de la Generalitat va dir que les herbes que ja es comencen a preparar per a l’any vinent “seran les herbes de la ratafia de la república, la ratafia futura serà la de la independència”.
Festa fins diumenge
La 35ª Festa de la Ratafia, que va començar dijous, se celebra fins demà a Santa Coloma de Farners. El programa inclou moltes activitats per a tots dos dies, entre les quals destaquen la Fira de productes artesans i de proximitat a la plaça Farners, durant tot el dia; a la vela de la Ratafia de la plaça Farners s’hi podrà trobar el llibre d’edició limitada “Petita història de la Festa de la Ratafia”, amb il·lustracions de la Pilarín Bayés i textos de Carme Gasull, i també totes les ratafies de Catalunya, entre les quals es podrà adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), la ratafia Malhivern (homenatge a Francesc Pla) i la Ratafia de l’Ermità; i a l’espai Ratafiàrium, a la plaça Firal, hi haurà venda i degustació de productes elaborats amb ratafia: coca, xuixo, pa, melmelada, iogurt, infusió de ratafia, caramels de Ratafia 1842, etc.
També durant tot el dia, a les voltes de la Banca Món i sota les mesures de la plaça Farners, hi haurà l’Espai Xics amb activitats i jocs. A la vela de la Ratafia hi haurà una mostra de destil·lació d’herbes de la ratafia, i el Centre Excursionista Farners hi vendrà el got col·leccionable per beure ratafia corresponent a la present edició de la Festa.
A l’Espai Remeier (al jardí de la Llar de Jubilats) hi haurà venda de productes i petits tallers per aprendre a guarir les dolències i a tenir cura del cos. Hi haurà concursos, rutes guiades, tastos de ratafies, espectacles de dansa, de clown i de ciència, foodtrucks, demostracions de cuina amb ratafia amb productes “Localitza” de la comarca de la Selva, demostracions de cuina saludable amb herbes, xerrades, concerts per a grans i petits, ball, gegants i cercavila, castanyada popular, etc.
Diumenge també se celebrarà, a partir de les 10 del matí a l’Arxiu Comarcal de la Selva, el “Sobretaula”, el 1er Congrés d’aiguardents, licors i ratafies artesanals de Catalunya, amb ponències i classes magistrals i la lectura del Manifest de les begudes espirituoses de Catalunya, que compta amb la col·laboració i el suport d’El Celler de Can Roca. Li seguirà la taula rodona: “La situació de les begudes espirituoses artesanes a Catalunya”, amb Salvador Garcia-Arbós (periodista), Maria Teresa Castelló i Anna Figueras (autores del llibre “Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos”).
La cloenda de la 35ª Festa de la Ratafia tindrà lloc diumenge a les 8 de la tarda, amb la litúrgia de tancament: despenjada del penó i recorregut fins la casa del custodi, que en aquest cas és Lluís Piera, guanyador del Premi a la millor ratafia local 2016.