Ahir la Societat Estatal per la Gestió de la Innovació de las Tecnologías Turísticas (SEGITTUR) va presentar a l’Ajuntament de Lloret de Mar el seu informe de diagnòstic i pla d’accions per ajudar a convertir el municipi en Destinació Turística Intel·ligent.
Lloret ha estat escollida amb altres 11 destinacions per aquest projecte pilot. Els altres municipis són Villajoyosa (Comunitat Valenciana), Castelldefels (Catalunya), Murcia (Regió de Murcia), Palma de Mallorca (Illes Balears), Las Palmas de Gran Canaria (Illes Canàries), Badajoz (Extremadura) i Marbella (Andalusia).
Al gener 2016, en el marc de FITUR, Lloret de Mar, juntament amb Almeria i Vall d’Aran, va rebre de mans de la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Borrego, el distintiu que acredita que la destinació ja està treballant per convertir-se en una Destinació Turística Intel·ligent (DTI).
L’informe és el resultat de l’auditoria que va realitzar a Lloret de Mar del 14 al 17 de setembre. En el marc d’aquesta auditoria es va entrevistar amb 29 interlocutors de 15 àrees de l’Ajuntament i 4 tècnics de Segitturespecialitzats en els àmbits de Innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat i varen analitzar cada un d’aquests departaments.
A banda també es varen realitzar entrevistes amb diferents empresaris, mitjançant la Mesa Empresarial de Lloret, i es va mantenir una reunió amb la Direcció General de Turisme com a un dels principals impulsors del Pla Operatiu de Lloret de Mar.
Durant l’acte, Antonio López de Avila, president de Segittur ha manifestat que «a Lloret de Mar hi ha molta feina feta amb el Pla Estratègic Lloret de Mar i el Pla Operatiu que mostra una bona col·laboració entre sector públic-privat». A nivell de recomanacions ha remarcat punts com «la implementació de xarxes intel·ligents, incorporar mitjans de transport sostenible, realitzar un pla de desestacionalització, realitzar una campanya informativa sobre línies de finançament pels empresaris locals, fomentar el debat social en la relació ciutada-turista i desenvolupar un pla d’accessibilitat global».
L’informe contempla diferents accions a desenvolupar a llarg, mitjà i curt termini per àrees de l’Ajuntament. Entre les principals conclusions per àmbits destaca:
1.- Àrea Tecnologia. En un entorn cada cop més tecnològic és vital que el municipi disposi d’una bona infraestructura de telecomunicacions, cal una fibra òptica potent i fiable, primordial pel desplegament de zones WIFI. On no arribi caldria garantir una cobertura mínima mòbil de 4 G.
2.- Àrea de Sostenibilitat. Donar continuïtat als camins de ronda i incrementar la connectivitat dels carrils bici existents. També a nivell de mobilitat cal millorar els espais d’aparcament per autobusos turístics i senyalització turística així com conscienciació mediambiental de la industria turística.
3.- Àrea d’Accessibilitat. Cal realitzar una auditoria integral d’accessibilitat, millorar la mobilitat a través del transport públic i invertir en formació del personal tan públic com del sector privat.
Àrea d’Innovació. Desenvolupar mecanismes d’investigació ja sigui de marca com de planificació urbanística.