L’historiador Adrià Cases és el guanyador de la X Beca de Recerca La Selva 2016 amb l’obra La Guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715). Així ho ha fet públic el jurat de la Beca Recerca La Selva després d’examinar totes les obres que s’havien presentat en la convocatòria d’enguany.
Amb el títol La guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715), la proposta feta per Adrià Cases pretén reconstruir el front de guerra que va tenir en la Selva un dels escenaris de la disputa. El fet que a la comarca hi hagués una de les fortaleses més importants del país (Hostalric), va convertir-la en un enclavament estratègic per controlar les vies nord-catalanes.
La presència de tropes va ser una constant del període 1702-1715, especialment a partir de 1711, quan Girona va caure en mans franceses. Des d’aquest moment, i fins al final de la guerra, la Selva va convertir-se en l’avançada de les envestides austriacistes amb l’objectiu de recuperar el terreny perdut. El treball pretén també contribuir a completar la historiografia selvatana existent sobre la Guerra de Successió amb una visió de conjunt que abasti aquesta recerca en l’àmbit local i les dades noves aparegudes recentment, així com també situar els esdeveniments en el context català.
L’objectiu principal de la proposta consistirà a elaborar un treball historiogràfic solvent que doni cobertura a la cronologia de la Guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715). Aquest objectiu es concreta en altres més concrets com ara identificar les etapes que sobrevenen a la Selva mentre es produeix l’encontre bèl•lic i contextualitzar-ho amb la resta del Principat; acostar a l’impacte que va generar el conflicte a la població civil d’aquest territori i a les seves institucions més pròximes (consells locals); singularitzar aquells indrets de la Selva on els esdeveniments adquireixen més rellevància, de manera especial, a la fortalesa d’Hostalric; documentar el màxim nombre possible de combatents que van lluitar a la guerra de Successió i que eren fills de la Selva (mitjançant arxius hospitalaris i parroquials) i finalment donar a conèixer arxius i materials poc contemplats (o ignorats) pels investigadors especialitzats.
Així mateix, un estudi com el que es proposo pot contribuir a generar altres iniciatives promogudes per institucions locals i , també comarcals de cara a donar a conèixer episodis rellevants que formen part de la memòria col•lectiva i que es pot materialitzar en la revalorització dels elements historicopatrimonials, centres d’interpretació, rutes culturals, entre altres.
Després d’examinar una per una les cinc obres que s’havien presentant a l’edició d’enguany, el jurat va considerar que el guanyador havia de ser el projecte presentat per l’historiador Adrià Cases. En aquesta ocasió, el jurat estava format per Joan Llinàs, president del Centre d’Estudis Selvatans; Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny; Miquel Borrell, historiador; Joaquim Carreras, director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, i Raquel Reyner, consellera de Cultura del Consell Comarcal de la Selva.
La consellera de Cultura del Consell Comarcal de la Selva ha destacat l’alta qualitat dels treballs que optaven a guanyar la Beca Recerca. En aquesta línia, Reyner ha assenyalat: «A diferència d’altres anys, la tasca del jurat ha estat molt difícil ja que tots els treballs que s’hi han presentat tenien una alta qualitat.»
Paral•lelament, els membres del jurat van acordar destacar els mèrits de la resta de treballs que s’hi han presentat, i de manera especial el titulat Una societat marinera a l’edat mitjana. El litoral selvatà ( 1300-1400) de l’historiador Xavier Soldevilla.
Beca de 4.000 euros
La Beca de Recerca La Selva s’atorga al millor projecte inèdit de recerca en els camps científics que inclou l’enunciat, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, economia, dret, filologia, art, etc., referit a l’àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva o també als territoris adjacents que hi hagin tingut una relació intensa.
La dotació de la beca és de 4.000 euros, que es faran efectius en tres parts: un 25 % en el moment de resoldre’s la concessió; un altre 25% a la meitat del termini de realització del treball, quan s’hagi presentat i valorat la memòria preceptiva sobre l’estat de la investigació, i la resta (50 %), una vegada finalitzat el treball i després que el jurat n’hagi dictaminat la qualitat.
El Consell Comarcal de la Selva convoca des de fa deu anys la Beca de Recerca La Selva, organitzada pel Centre d’Estudis Selvatans i coordinada per l’Arxiu Comarcal de la Selva, amb el suport de la Diputació de Girona.
Currículum d’Adrià Cases Ibáñez
Llicenciat en Història, màster en Història Comparada, Política i Social, segles XVI-XX i doctor en Història Moderna per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa de professor de Secundària pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Ha centrat els seus estudis en el període de la Guerra de Successió. En aquest sentit, ha participat en projectes de recerca sota la direcció d’Antoni Simon i Antonio Espino i ha assessorat projectes museïtzadors (sobre la Ruta del 1714 o el Castell de Montjuïc de Barcelona).
Pel que fa a divulgació de les seves investigacions, té articles publicats en diverses revistes (Serra d’Or, Pedralbes, Quaderns d’Història Moderna, Dovella) i és autor de diverses monografies (per a la Fundació Noguera, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’Institut de Cultura de Barcelona). També ha participat en congressos i simposis locals i internacionals (Barcelona, Lleida, Casp, Alcanyís, Saragossa, Perpinyà, Nothingam).
L’any 2013 obtingué la XXIII Beca Notari Raimon Noguera i el 2015 hi publicà el treball Guerra i quotidianitat militar a la Catalunya del canvi dinàstic (1705-1714).