El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat en valor avui, durant la inauguració de la biblioteca Joaquim Bauxell d’Anglès (Selva), que «som un Govern que actua, i està en actiu, en contrast amb un Govern i un president en funcions que no para de posar pals a les rodes».
A més de la biblioteca d’Anglès, el cap de l’Executiu, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha inaugurat les obres de rehabilitació del nucli antic de la Cellera de Ter i la restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Carles Puigdemont ha assenyalat que «aquesta excel·lència contrasta clamorosament» amb l’actitud del Govern central, que, ha dit «no només posa pals a les rodes, sinó que avui sabem que vol persistir en el seu intent de seguir-ho fent».
El president ha fet notar que la nova biblioteca d’Anglès porta el nom del poeta Joaquim Bauxell, a qui va conèixer, i ha subratllat «el seu compromís amb la llengua, el seu amor al país i a la seva gent, a través de la llengua, que feia mestratge a tothom i estava a disposició de tothom». Per això, ha assenyalat que «cada vegada que ens posin pals a les rodes, nosaltres mirarem en Quim Bauxell, mirarem el que ens recomanava la seva lectura, mirarem el futur i seguirem el seu camí».
En un altre moment de la seva intervenció, en la inauguració de la biblioteca d’Anglès, el president Puigdemont, que ha estat acompanyat del conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat que a Catalunya hi ha més de 3,5 milions de persones que tenen el carnet de biblioteca, al qual s’ha referit com «un veritable passaport cultural».
La visita territorial del cap del Govern s’ha iniciat a la Cellera de Ter, municipi que rebia avui, per primera vegada des de la recuperació de la democràcia, un president de la Generalitat. El cap de l’Executiu ha agraït al consistori i als veïns d’aquesta «l’esforç que heu fet per rehabilitar el vostre patrimoni, i que no ha estat una mera rehabilitació », ja que ha inclòs, els subsòl, el sanejament i unes millors condicions d’habitabilitat.
El programa de la visita territorial del president Puigdemont ha acabat al monestir de Sant Miquel de Cruïlles, al qual s’ha referit com «una gran joia al joier de Catalunya». I ha afegit que «el romànic és una aportació genuïna que Catalunya ha fet i fa al món, de la qual ens hem de sentir molt orgullosos i, alhora, obligats per la seva conservació».
Rehabilitació del nucli antic de la Cellera de Ter
Les obres a la Cellera de Ter s’emmarquen en el projecte “Viure al poble”, que inclou una actuació integral al casc antic del centre del municipi, així com l’adquisició i adequació dels terrenys de les Ribes del Ter i la rehabilitació de les antigues escoles del Pasteral, que s’han convertit en centre d’interpretació de l’aigua i punt d’informació turística.
El programa té per objectiu impactar sobre l’activitat econòmica i consolidar el comerç de la vila per mitjà de la potenciació turística de l’entorn natural. Les obres, per un import de 639.104,90 euros, han estat cofinançades pel FEDER, que n’ha aportat el 50%; l’Ajuntament de la Cellera de Ter, amb el 35% i el Departament de Governació de la Generalitat, amb el 15%.
Abans de l’acte d’inauguració, el president Puigdemont ha visitat l’Ajuntament de la Cellera de Ter, on s’ha reunit amb l’alcalde, David Sarsanedas, i els altres membres del consistori, i ha signat en el llibre d’honor.
Biblioteca Joaquim Bauxell, d’Anglès
La biblioteca Joaquim Bauxell, d’Anglès, disposa d’una superfície de 533 metres quadrats, distribuïda en tres plantes. A la planta baixa hi ha l’àrea d’acollida i promoció, l’àrea infantil, la de diaris i revistes i un pati descobert. A la primera planta, hi ha l’àrea de música i imatge, una part de l’àrea d’informació i fons general i la sala polivalent.
A la segona planta s’hi troba una altra part de l’àrea d’informació i fons general, així com el dipòsit documental. La biblioteca compta amb un fons de 12.940 documents (dels quals, 454 són documents sonors i 847 són audiovisuals), i disposa de 66 subscripcions a títols de revistes i diaris. La Generalitat de Catalunya ha fet una aportació total de 415.941,83 euros. L’Ajuntament d’Anglès hi ha destinat 355.671 euros i la Diputació de Girona, 199.890,25 euros.
En l’acte d’inauguració també han intervingut l’alcaldessa d’Anglès, Astrid Desset; Joaquim Trias, amic de Joaquim Bauxell; el fill del poeta, Àngel Bauxell, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila. En acabat, el cor de l’Escola Vall dels Àngels d’Anglès ha cantat el poema Carrer d’Avall, de Joaquim Bauxell.
Restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles
Al monestir de Sant Miquel de Cruïlles s’han fet treballs estructurals de consolidació, instal·lacions i acabats, que han permès dotar el monument d’un ús turístic. La intervenció, que ha estat possible gràcies a l’acord entre l’Obra Social “la Caixa” i la Generalitat, s’emmarca en el programa Romànic Obert d’impuls a la restauració i conservació del patrimoni català. L’entitat financera hi ha invertit 400.000 euros.
L’església de Sant Miquel de Cruïlles pertany a la primera meitat del segle XI. Té planta de basílica, de tres naus, amb una nau transversal que sobresurt i tres absis semicirculars, i un cimbori amb cúpula que s’alça damunt el creuer. Les obres de restauració han inclòs una intervenció global al campanar vell i nou, i actuacions més puntuals a l’interior i exterior del temple, amb treballs d’estabilització estructural, recuperació d’obertures romàniques, restitució de carreuats, determinació de cotes de paviment amb recuperació de graonats i execució de paviments, museïtzació de tombes, rejuntats i/o estucats de paraments verticals i horitzontals interiors, fusteries exteriors, elements de serralleria i dotació d’instal•lació elèctrica, d’enllumenat i xarxa de senyals. A l’àmbit exterior del temple s’hi ha fet treballs de drenatge a la zona nord, reordenació de graons d’accés principal amb pavimentació, finalització de porta d’accés exterior i també resolució d’escomeses generals de serveis (aigua, llum, desguassos i armari comptadors), i condicionament topogràfic exteriors amb enllumenat de les zones nord i oest.