Els alcaldes de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, Blanes, Miquel Lupiáñez, Tossa de Mar, Gisela Saladich, i Tordera, Joan Carles Garcia, i el regidor de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, han reclamat aquest matí al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, l’execució íntegra del projecte de ronda de circumval·lació de la Costa Brava Sud, tram que hauria de tenir el seu inici amb el perllongament de la C-32 fins a Lloret i la seva posterior conversió en una variant que finalitzi a l’altura de Cala Canyelles.
Aquesta infraestructura té un recorregut aproximat d’uns 4 quilòmetres de longitud, dels quals un 70% discorrerien a través d’un túnel soterrat. Amb la incorporació de la variant, els alcaldes han destacat s’aconsegueix un desenvolupament integral del projecte amb la finalitat d’esdevenir una ronda de circumval·lació per als municipis i habitants de la Selva marítima, que representen prop de 100.000 persones.
A més, en el seu pas per Lloret de Mar, la variant té com a finalitat la pacificació dels principals carrers de Lloret de Mar, especialment degut a aquelles persones que viuen a la zona est de Lloret i al municipi de Tossa de Mar, ja que no haurien de travessar el centre de Lloret de Mar per desplaçar-se fins a Blanes o Barcelona.
Segons ha explicat l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, el projecte proposat per la Generalitat acabava a l’alçada de Les Alegries, i ara el què es demana és que es construeixi un túnel soterrat que connecti amb Canyelles, per evitar d’aquesta manera haver de passar per l’interior de Lloret. Aquesta proposta ja la va considerar la mateixa Generalitat a través d’un avantprojecte de l’any 2007. Es tracta d’un túnel soterrat d’entre 2 i 3 quilòmetres de llargària i que, segons l’esmentat estudi, necessitaria d’una inversió d’entre 100 i 110 M€, que es vindrien a sumar als prop de 80 M€ en què està pressupostada l’actual prolongació de la C-32.
Procés participatiu perquè els ciutadans diguin la seva
Respecte la consulta popular que es va aprovar dur a terme tant a Blanes com a Lloret de Mar, després que es van aprovar sengles mocions en els respectius plens municipals, els alcalde dels dos municipis, Miquel Lupiáñez i Jaume Dulsat, han coincidit en afirmar que s’hi està treballant perquè es pugui dur a terme. Precisament demà dijous, 3 de desembre, els tècnics dels dos ajuntaments tenen previst reunir-se a Barcelona amb el Director de Qualitat Democràtica de la Generalitat per tractar aquesta qüestió.
El principal escull és que, segons la llei catalana de Consultes Populars No Refrendàries un municipi no pot realitzar una consulta popular de temes sobre els quals no tingui competències. Per tant, no pot demanar l’opinió de la ciutadania sobre qüestions supramunicipals.
Justament per aquest motiu està previst mantenir l’esmentada trobada aquest proper dijous a Barcelona, per intentar trobar una solució que permeti tant a Blanes com a Lloret poder organitzar el què els respectius mandats de ple van emetre. D’entrada, amb la llei a la mà, no es podrà qualificar com una consulta popular, i caldrà dir que es tracta d’un Procés Participatiu amb Urna. El què també està clar hores d’ara és que, es digui com es digui, no hi ha prou temps de marge per poder organitzar-la abans que acabi l’any.
Val a dir per últim, que diversos membres de la Plataforma Aturem la C-32 també han assistit a la roda de premsa, malgrat s’ha insistit que tan sols hi estaven convidats els mitjans de comunicació. Representants de l’entitat han avançat que properament tenen previst fer una valoració d’aquest gir dels esdeveniments a través d’una nota de premsa.