L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu han signat un conveni per a la constitució de dues comunitats d’usuaris d’abocaments, que seran les encarregades de construir i gestionar dues depuradores col·lectives, així com de tramitar els permisos de connexió als sistemes de sanejament de les indústries instal·lades en els seus àmbits.
No obstant això, mentre no es constitueixin aquestes comunitats, l’Ajuntament encarrega a l’ACA la tramitació fins la proposta de resolució de les autoritzacions de connexió als sistemes de sanejament i les tasques d’inspecció, ateses les dificultats del consistori per fer-se’n càrrec. És la primera vegada que es dóna aquest encàrrec de gestió de funcions municipals en favor de l’ACA, per tal de donar suport als ajuntaments en els aspectes tècnics de la gestó del sanejament.
En els pròxims mesos es constituirà una comunitat d’usuaris d’abocaments que serà l’encarregada de construir i explotar una depuradora que doni servei als polígons I, II i III de Sant Feliu de Buixalleu i també d’autoritzar els abocaments a la depuradora de les empreses instal·lades als polígons.
D’altra banda, també es constituirà una segona comunitat d’usuaris, en aquest cas del polígon Skol del municipi, que serà l’encarregada de construir i gestionar una altra depuradora, que s’executarà quan es dugui a terme l’ampliació del polígon. Aquesta comunitat, com l’anterior, també s’encarregarà d’autoritzar els abocaments a la depuradora de les noves empreses que s’hi instal·lin.
El conveni signat avui entre el director de l’ACA, Leonard Carcolé, i l’alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, Josep Roquet, té l’objectiu d’impulsar la constitució d’aquestes comunitats i també de facilitar la transició entre la gestió actual i la futura. Amb aquest conveni es posa fi a un llarg debat entre les dues Administracions sobre el model administratiu a seguir en l’ordenació del sanejament d’aigües residuals industrials en el municipi i és un primer pas per a la finalització dels recursos administratius i judicials interposats per aquesta problemàtica.
L’ACA tramitarà les autoritzacions de connexió a depuradora
El conveni incorpora, a més, l’encàrrec de l’Ajuntament a l’ACA de tramitar les autoritzacions d’abocament a les depuradores i les funcions d’inspecció. Aquest encàrrec es realitza per primera vegada i pretén ser un referent per a la solució d’altres situacions controvertides en altres àmbits territorials, motivades per la insuficiència de recursos tècnics, humans i econòmics que pateixen alguns Ajuntaments.
Així, el conveni regula:
1.- La constitució d’una comunitat d’usuaris d’abocaments per a la construcció i explotació d’una depuradora per als sectors industrials I, II i III. Prèviament, haurà de tramitar un projecte d’urbanització complementari que inclogui un sistema de planejament conjunt dels tres sectors.
2.- La constitució d’una segona comunitat d’usuaris per a la construcció d’una depuradora col·lectiva al sector industrial Skol, que doni servei al polígon actual i al seu futur desenvolupament.
3.- Una vegada construïda cada depuradora, les comunitats tramitaran els permisos d’abocaments de cada indústria que s’instal·li en el seu àmbit territorial.
4.- L’assessorament de l’ACA a les comunitats per a la seva constitució i per a l’elaboració de cada reglament intern. Fins que es posin en marxa, l’ACA es farà càrrec de la tramitació de les autoritzacions d’abocaments i de les corresponents funcions d’inspecció.
5.- L’adaptació, per part de l’Ajuntament, dels instruments d’ordenació urbanística vigents al municipi que siguin necessaris per possibilitar la construcció de les EDAR.
L’acord d’ambdues Administracions de suspendre els recursos interposats en via administrativa i també judicial, com a primer pas per a la seva finalització definitiva.