La farga esdevindrà a partir d’avui un centre d’interpretació de la riera d’Arbúcies, una peça decisiva per explicar els usos tradicionals de l’aigua i les seves aplicacions industrials, i també per “girar Arbúcies definitivament cap a la riera, en un poble que durant molts anys li havia donat l’esquena”, tal i com ha recordat l’alcalde, Pere Garriga.
La renovada Farga del Roquer estarà oberta al públic durant aquests dies de Festa Major, així com els diumenges d’agost, tot i que moltíssimes persones han pogut fer ja un primer tast avui mateix i és que unes dues-centes s’han acostat per veure la inauguració de l’espai.
Els parlaments al jardí dels arboços han precedit la descoberta d’una placa a les portes de l’edifici per part dels mateixos representants polítics. El regidor de Cultura, Albert Mañé, ha presentat l’acte i ha donat la paraula al regidor d’Urbanisme, Antoni Ronda, que ha posat la farga “com a exemple de projecte realitzat per les diferents administracions”, a més d’agrair la tasca realitzada pels equips de govern precedents i a l’anterior alcalde, Roger Zamorano, unes paraules d’agraïment que també ha fet l’actual alcalde, Pere Garriga.
El conseller d’organització i entorn del territori del Consell Comarcal de la Selva, Josep Antoni Frias Molina, ha subratllat la feina de l’escola taller en la construcció de la farga, i el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha valorat molt positivament “la recuperació de la memòria històrica” que s’ha fet a Arbúcies. L’alcalde, Pere Garriga, ha encoratjat la gent a “viure aquest espai i a fer-se’l seu” i ha anunciat que l’ajuntament treballarà per potenciar la riera “com un eix vertebrador del turisme a la vila” i ha anunciat que “en uns dos anys s’inaugurarà l’edifici de Can Delfí”, actualment en obres.
La Farga del Roquer es va construir entre el 1846 i el 1848 com a farga d’aram, i amb el pas del temps ha tingut diferents usos vinculats a la indústria: adoberia de pell, torneria i, finalment, un espai vinculat a la indústria carrossera. L’interior de la Farga consta de molts atractius: l’audiovisual La memòria de l’aigua amb l’actor Lluís Soler fent de Santiago Rusiñol, dues serradores i una turbina increïble datada del 1934 que es podrà veure en funcionament.