L’Ajuntament de Lloret de Mar organitzarà una consulta ciutadana perquè els lloretencs expressin el seu punt de vista sobre l’arribada de l’autopista a Lloret. El ple municipal va acordar, ahir, demanar a la Generalitat que apliqui una moratòria al projecte, que està previst que es comenci a fer realitat al setembre, i que tingui en compte el resultat de la consulta que s’ha de celebrar d’aquí a uns cinc mesos.
La proposta la van fer ICV – EUiA, el PP, ERC i els regidors no adscrits, mentre que CiU hi va votar en contra i el MILLOR es va abstenir.
El portaveu d’ICV – EUiA, Javier Rodríguez Pacios, ha remarcat que, perquè la ciutadania pugui opinar, cal que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat faci públiques totes les alternatives possibles per millorar la mobilitat a Lloret. Una de les alternatives que proposa ICV – EUiA és el desdoblament de la GI-682, la carretera que uneix Lloret i Blanes.
En concret, la proposat dels ecosocialistes consistiria en aprofitar el carril bus que està projectat i fer-lo reversible perquè en determinats moments també puguin circular-hi vehicles particulars. En aquest sentit, el regidor Josep Valls (CiU) remarca que tothom parla de desdoblar la GI-682, però recorda que el projecte previst només preveu la creació d’un carril bus en cada sentit per potenciar el transport públic.
Des de CiU recorden també que Lloret va començar a demanar l’arribada de la C-32 l’any 1994 i, des d’aleshores, s’ha reclamat en diverses ocasions, amb majoria en el plenari municipal. Per això els convergents no entenen que ara la resta de grups no vulgui aprofitar l’oportunitat que brinda el Govern català.
Però el regidor d’ERC, Jordi Orobitg, i el regidor no adscrit Joan Bernat coincideixen en què la Generalitat, governada per CiU, ha impulsat el projecte ara i amb poc marge de maniobra per motius electoralistes. Tant ERC com el regidor Joan Bernat, que es presentarà a les properes eleccions com a membre d’Avancem, estan a favor que la C-32 arribi a Lloret, però abans volen saber què n’opina la majoria de veïns.
El PP d’Enric Martínez reconeix que políticament ells i ICV – EUiA estan a les antípodes, però que en aquest assumpte s’han posat d’acord perquè els populars tampoc no veuen amb bons ulls el projecte presentat, ja que suposarà una greu destrossa del patrimoni natural de Lloret.
L’alcalde té un marge de tres mesos per convocar la consulta i ho farà l’alcalde del nou equip de govern que es creï després de les eleccions del 24 de maig. Un cop convocada, la consulta se celebrarà al cap de dos mesos; per tant, les formacions calculen que es podrà fer d’aquí a uns cinc mesos.
Per la seva banda, el MILLOR, liderat per Marc Fuertes, va decidir abstenir-se. La formació va presentar una esmena a la totalitat on fixava que la moratòria havia de durar un màxim de tres mesos, ja que volen evitar que el projecte s’aturi i després, per manca d’alternatives, finalment Lloret es quedi sense cap millora en la mobilitat. L’esmena, però, no va rebre el suport de la resta de grups i Fuertes va optar per abstenir-se.
Des de l’equip de govern, l’alcalde, Romà Codina, recorda que CiU sempre ha donat suport a l’arribada de l’autopista de la costa fins a Lloret i que són coherents. Josep Valls, també de CiU, recorda que el 2001 la ciutadania ja va poder presentar al•legacions i la immensa majoria demanaven que el projecte s’impulsés de manera immediata, mentre que les altres es van resoldre pràcticament totes, per millorar el projecte i el seu impacte mediambiental.
Una de les al·legacions demanava que el ramal es connectés amb Tossa i en el POUM es va preveure crear una circumval·lació que connectaria la C-32 amb l’entrada de Canyelles; l’obra està prevista al Pla General i també la recull carreteres de la Generalitat, però Valls reconeix que és un projecte laboriós i a llarg termini.
Text: Nova Ràdio Lloret