Sant Hilari Sacalm tindrà un gegant dedicat al general Josep Moragues, nascut al municipi l’any 1669 i heroi i màrtir de la Guerra de Successió, que va ser detingut, torturat, executat i esquarterat per les tropes de Felip V a Barcelona, l’any 1715.
El gegant serà batejat al llarg de la propera tardor i es troba en una fase d’elaboració molt avançada, al taller que l’escultor Toni Mujal té a Cardona (Bages). Aquesta iniciativa s’emmarca dins dels actes i celebracions previstos en l’Any Moragues, que va ser inaugurat el mes de març passat i que es perllongarà fins la primavera de 2015.
Mujal va començar a treballar en l’escultura el mes de juny, unes setmanes més tard que l’Ajuntament li trametés l’encàrrec. El gegant farà 3,5 metres d’alçada i s’està elaborant amb materials lleugers que facilitaran moure’l i faran menys complicat el transport: així, el cap i les extremitats superiors s’elaboren amb polièster i fibra de vidre, mentre que el cavallet –l’estructura que sustenta l’escultura- serà d’alumini i desmuntable.
Amb el cap descobert
L’artista explica que la vestimenta no es correspondrà amb l’oficial de l’època, «per un motiu principal: hem considerat que el gegant havia d’anar vestit de batalla, perquè Josep Moragues va ser un militar que es va passar la vida a primera línia». Arribats a aquest punt, afegeix l’escultor, «farem una interpretació de la vestimenta, això sí, sempre des del més absolut rigor».
El rostre del gegant del general s’inspira en l’escultura que hi ha a Sort –municipi o el general Moragues hi va passar una part de la seva vida- i al Pla de Palau de Barcelona. “En tractar-se d’un rostre molt expressiu i amb una cabellera molt característica –explica Toni Mujal-hem optat per no cobrir-li el cap amb cap element”. D’aquesta manera, el gegant del general Moragues no lluïrà el preceptiu barret de tres puntes que duien a l’època els oficials de la seva graduació. “Això sí, portarà un sabre a la mà”, rebla Mujal.
L’esperit de Moragues
De la seva banda, l’alcalde, Albert Santaugini, assenyala que «la idea de dedicar un gegant al general Moragues va sortir arran de la celebració de l’Any Moragues», que va arrencar, a Sant Hilari, el març d’aquest any.
L’escultorToni Mujal fa 32 anys que es dedica a dissenyar i construir gegants i altres figures de l’imaginari popular català (capgrossos, àligues, etc.). Al llarg de tot aquest temps, del taller que té a Cardona n’han sortit unes 200 figures, la majoria de les quals tenien per destinació altres pobles i ciutats de Catalunya, però que també ha exportat a altres comunitats, com ara el País Valencià, l’Aragó, les Illes, Múrcia o Madrid.
D’entre els gegants que ha construït en destaquen els de Santa Maria del Mar (Barcelona), els de la Pedrera (Barcelona) i el de Miguel de Cervantes (Alcalá de Henares). Del de Moragues, diu, «és un gegant especial per tot el que va representar i per l’any en què m’ha estat encarregat, justament quan es compleixen 300 anys de la derrota del 1714».