Ahir dimecres, 27 d’abril, la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners va acollir la presentació del sisè volum de la col·lecció “Història de les Comarques Gironines”, titulat Història de la Selva.
Seguint amb la tònica habitual dels volums que l’han precedit, aquest sisè llibre de la col·lecció, que dirigeix l’historiador Pere Gifre, és el resultat d’una llarga tasca col·lectiva d’investigadors, professors d’universitat i doctors per descriure el procés de creació de la realitat actual de la Selva.
L’acte de presentació del llibre va ser a càrrec de Roger Zamorano, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; de Joaquim Maria Puigvert, doctor en història contemporània i vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la Universitat de Girona; de Narcís Figueras i Joan Llinàs, coordinadors de l’obra, i d’Antoni Solà, alcalde de Santa Coloma de Farners.
Història de la Selva
El llibre Història de la Selva, coordinat per Narcís Figueras i Joan Llinàs, té l’objectiu de reconèixer la comarca com a un espai d’anàlisi històrica, i permet disposar d’una eina per a l’estudi i el coneixement molt valuosa.
Tal com diu Vilert en el pròleg, “el llibre preveu dues lectures: la de l’estudiós que hi busqui referències bibliogràfiques i, a la vegada, la del públic general que s’interessi per determinats passatges històrics”. Vilert hi afegeix també que “el llibre pot ser una eina de referència en el sistema educatiu per elaborar material pedagògic a fi d’acostar la nostra història als més joves”.
En total, el volum es compon de més de mil pàgines, que s’estructuren en sis grans apartats (“Prehistòria”, “La Selva a l’antiguitat”, “L’edat mitjana”, “L’edat moderna”, “El segle XIX” i “La Selva contemporània”), amb un apèndix, a la part final, en què apareix la bibliografia, l’índex de noms de lloc i de persona, associacions, institucions i premsa.
Els autors
Com tota obra col·lectiva, aquest volum és fruit d’un procés complex, que ha implicat un nombrós grup d’historiadors, coordinats per Figueras i Llinàs, amb trajectòria i coneixedors dels temes que els han estat confiats sobre aquest territori concret:
Joan Abad (estudiós), Joan Blanco de la Lama (llicenciat en història), Jordi Bohigas (llicenciat en història), Miquel Borrell (doctor en història), Àngel Bosch (doctor en història), Eudald Carbonell (catedràtic URV / IPHES), Francina Carles (llicenciada en història), Lluís Costa (professor titular de la UdG), Joan Domènech (llicenciat en història), Rubèn Doll (doctor en història), Narcís Figueras (professor de la UOC), Joan Llinàs (llicenciat en història), Rosa Lluch (professora de la UB), Elvis Mallorquí (doctor en història), Joaquim Mateu (Museu Etnològic del Montseny – La Gabella), Jordi Merino (llicenciat en història), David Moré (llicenciat en història), Lluís Palahí (investigador de la UdG), Enriqueta Pons (Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona), Xavier Pérez (llicenciat en història), Joaquim M. Puigvert (professor titular de la UdG), Alons Ramírez (llicenciat en història), Emili Rams (estudiós), Toni Reyes (llicenciat en història), Josep Manuel Rueda (doctor en història), Robert Sala (professor titular de la URV / IPHES), Narcís Soler (catedràtic de la UdG / IEC), Josep Tarrés (professor associat a la UdG), Xavier Terrades (investigador de l’Institut Milà i Fontanals CSIC), Maria del Vilar Vilà (professora de la UB) i Mario Zucchitello (doctor en filologia hispànica).
La col·lecció
La col·lecció “Història de les Comarques Gironines”, editada per la Diputació de Girona, té el propòsit d’afrontar, amb memòria històrica, els importants reptes que planteja el present immediat, així com estimular la investigació i la divulgació de la història de les comarques gironines.
Explica el president de la Diputació en el pròleg d’aquest darrer llibre que aquesta col·lecció “ha proporcionat l’oportunitat, a un bon estol d’historiadors, de treballar conjuntament i combinar l’experiència d’investigadors que ja gaudeixen d’una trajectòria consolidada amb d’altres per als quals aquesta col·laboració és la seva primera aportació”.
El primer i el segon volum d’aquesta col·lecció, la Història de l’Alt Empordà i la Història del Pla de l’Estany, coordinats per Pere Gifre i Joaquim Tremoleda, respectivament, es van publicar l’any 2000; el tercer, titulat Història del Gironès i coordinat per Xavier Alberch i Josep Burch, es va publicar l’any 2002; el quart, la Història del Baix Empordà, coordinat per M. Concepció Saurí i Santi Soler, el 2006, i el cinquè, Història de la Garrotxa, coordinat per Jesús M. Gutiérrez, el 2008.
Foto: Diputació de Girona