Desena campanya d’excavacions arqueològiques al Castell de Sant Iscle amb joves de tot el món

Foto: Ajuntament de Vidreres

Foto: Ajuntament de Vidreres

Des del proppassat 30 de juny s’està realitzant la X campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Sant Iscle (Vidreres, la Selva), que es preveu que finalitzi el proper 8 d’agost.

El camp de treball internacional està organitzat pel Grup d’Esplai Vidrerenc, l’Ajuntament de Vidreres i la Secretaria General de Joventut de la Generalitat i amb la direcció tècnica de l’arqueòleg Joan Llinàs (ATRI SL), acull joves de països de tot el mon: Catalunya, Espanya, Noruega, Taiwan, Rússia, Polònia, Japó, Alemanya,França, Eslovàquia.

Foto: Ajuntament de Vidreres

Foto: Ajuntament de Vidreres

El castell de Sant Iscle, que formava part del Vescomtat de Cabrera, es va construir al segle XII i estigué en funcionament fins a principis del segle XVI. Les excavacions arqueològiques s’hi vénen efectuant anualment des de l’any 2005 mitjançant tres torns de camps de treball adscrits a la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, patrocinats per l’Ajuntament de Vidreres i gestionats pel Grup d’Esplai Vidrerenc. La direcció tècnica va a càrrec de l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni SLU.

Foto: Ajuntament de Vidreres

Foto: Ajuntament de Vidreres

El gruix dels treballs es concentren enguany a la zona oest del castell. Per una banda, a l’ala oest del recinte principal es continua documentant la necròpolis altmedieval, anterior a la construcció del castell, en la qual ja es va treballar l’any 2013. Per ara s’han excavat set enterraments, tots infantils, i s’espera trobar-ne almenys tres més. En aquesta ala oest, en una estança veïna, es treballa en l’excavació d’una sitja i de diversos nivells dels segles XIV i XV.

Continuant a les estances de ponent del castell, es treballa també a l’ampliació de la fortalesa que es va realitzar al segle XIV, composada per dues grans estances. En una s’hi han excavat quatre sitges (tres del segle XV i una del XIII), mentre que en l’altra s’hi han descobert subdivisions internes que dibuixen, almenys, quatre petites cambres que en aquests moments estan en procés d’excavació.

Per altra banda, també s’està treballant en sectors exteriors, propers als recintes emmurallats nord i est, on es va deixant al descobert més tram de muralla.

Text: Joan Llinàs i Pol / arqueòleg