L’Ajuntament de Lloret té la intenció de presentar candidatura per aconseguir la capitalitat de la Cultura Catalana. L’alcalde Xavier Crespo creu que “Lloret es mereix aquest honor” i afegeix que “la vila compta en l’actualitat amb els equipaments culturals necessaris per poder presentar candidatura”.
La capitalitat de la Cultura Catalana té com a objectius difondre i prestigiar la llengua, incrementar la cohesió cultural i projectar el municipi que sigui capital tant a l’interior com a l’exterior de Catalunya. Qualsevol població pot aspirar a ser designada com a Capital de la Cultura Catalana. Per a fer-ho ha de presentar la corresponent candidatura i que un jurat, constituït fonamentalment per rectors d’universitats, l’elegeixi com a capital cultural d’entre les candidatures presentades en cada edició.
Xavier Crespo defensa que “és el moment de demanar que Lloret sigui Capital de la Cultura Catalana” i argumenta que “no és que abans no estiguéssim preparats, sinó que, ara, les noves infraestructures ens podem ajudar a aconseguir-ho”.
I és que, en els darrers anys, s’ha apostat clarament per potenciar la Cultura a Lloret. Exemple d’això són obres tan importants com les construccions del nou teatre o la Casa de la Cultura, o el desenvolupament del Museu Obert de Lloret (MOLL).
En aquest sentit, el nou teatre és una construcció que s’integra de manera senzilla en el parc urbà de Can Saragossa. Es tracta d’un edifici de 2.840 metres quadrats, amb una sala per a 376 persones i tres sales addicionals per a usos polivalents. A més, amb un espai exterior de 1.225 metres quadrats al parc urbà de Can Saragossa per a espectacles a l’aire lliure. L’edifici, que ha costat uns 7 milions d’euros, està concebut com un gran cub de vidres que podrà ser utilitzat per a diversitat d’activitats culturals, així com també per a iniciatives de tipus empresarial, com convencions i conferències.
És un teatre on, per sobre de tot, s’ha buscat la funcionalitat i la comoditat d’usuaris i espectadors. Hi prima la polivalència, un escenari de dimensions poc usuals, una graderia retràctil, bona accessibilitat per camions i vehicles de muntatge des de la carretera, sales d’assaig independents, espai exterior tipus teatre grec i algunes places d’aparcament gratuït. Cal recordar que, durant l’actual legislatura, l’Ajuntament va aprovar l’increment pressupostari de les obres de construcció del teatre degut a les millores que s’hi han fet arran de les demandes de diverses entitats.
En concret, s’ha construït una cabina de projecció per tal de poder organitzar, en un futur, sessions de cinema; s’ha incorporat un grup electrogen; els interiors de la sala principal s’han revestit de fusta de bambú per millorar-ne l’acústica; una màquina de climatització més eficient i menys sorollosa; i s’han canviat alguns materials de construcció per fer-los
més adients amb l’obra com per exemple la rampa d’entrada d’accessos que s’ha fet de formigó, i no sauló, per facilitar l’accés a persones amb dificultats de mobilitat. La instal·lació també incorpora els darrers sistemes d’estalvi energètic.
Pel que fa a la Casa de la Cultura construïda a la plaça Pere Torrent, és un edifici on s’hi ubicarà l’Escola d’Adults, el Casal del Jubilat, el departament de Benestar i Família i la Biblioteca, que serà 10 vegades més gran que l’actual i comptarà amb prop de 3.000 metres quadrats, repartits en 3 plantes. La sala més impressionant serà la de lectura general. Un espai ample i diàfan, que convidarà a gaudir tranquil·lament d’un bon llibre. A més, la nova seu comptarà amb sales d’estudi (infantil i adults), sala de reunions, una aula d’aprenentatge multimèdia, una sala polivalent, un aula taller i una cafeteria. Tot en torn a una sala d’exposicions.
I en referència al creixement que ha viscut el MOLL, cal assenyalar que, a dia d’avui, el Museu Obert de Lloret està format pel Museu del Mar, els Jardins de Santa Clotilde, el poblat ibèric de Puig de Castellet, el Castell de Sant Joan i la Masia de Can Saragossa. A més, s’està treballant per ampliar l’oferta. En aquest sentit, es vol crear l’anomenat “ES TINT”, una antena del Museu del Mar on s’explicarà la feina que tenien els pescadors no fa gaires anys per mantenir i tintar les seves xarxes. També hi ha previst poder obrir el poblat ibèric del Turó Rodó, i, finalment, a través de Can Comadran, hi ha la intenció de poder ensenyar a tothom com era la típica casa d’indians. L’element estrella del MOLL són els Jardins de Santa Clotilde, amb prop de 300.000 visites en els darrers anys