El Grup Municipal Independent és una nova opció que es presenta amb la intenció de concórrer a les properes eleccions municipals del 22 de maig al municipi de Vilobí d’Onyar. Ideològicament, el GMI és un grup transversal que més enllà de seguir el programa d’un determinat partit, recull les inquietuds de ciutadans que, a la seva vida privada, tenen i representen diferents sensibilitats polítiques. El GMI es va presentar ahir a Vilobí i avui ho farà a Sant Dalmai – Dissabte 9 d’abril (12.00h – Restaurant la Crosa) i Salitja – Dissabte 9 d’abril (19.00h – Edifici dels Delmes).
El GMI està composat per ciutadans de Vilobí d’Onyar que fins aquest moment havien participat molt activament en el teixit associatiu i cívic del municipi. Alguns d’ells és la primera vegada que participen activament en l’activitat política. D’altres ja tenen experiència en aquest terreny.
El cap de llista del GMI per a les properes eleccions municipals és Josep Borrell i Bueno, que encapçala un equip de més de 20 persones involucrades activament en el Grup i que són la columna vertebral del projecte.
Programa electoral
El programa del GMI expressa un model de poble i d’Ajuntament que treballa i es deu als ciutadans del seu municipi.
Els quatre grans apartats del programa són:
El poble de les persones
Amb aquest punt es vol fer èmfasi en el fet que el primer factor a tenir en compte és que els municipis i els pobles són, abans que res, persones, i per això cal prioritzar-ne les necessitats, el benestar, el respecte, etc.
Poble sostenible
En els temps que venen les grans despeses no seran ni possibles ni desitjades. Entenem el concepte de despesa en molts sentits, tan econòmic com mediambiental, tan de recursos com energètic. Un municipi sostenible vol dir un municipi que té en compte que els recursos de consum local són més sostenibles que els que han de viatjar molt, que el medi ambient cal cuidar-lo i fer-lo viable, que cal inculcar valors de sostenibilitat entre els ciutadans i, alhora, fer que el consistori sigui exemplar en aquest tema.
Poble participatiu
El model de ciutadà que defensa el GMI defuig la passivitat en la gestió d’allò comú. És a dir, volem ciutadans involucrats amb la gestió del municipi. Per tant, obrir mecanismes que facilitin la participació i la comunicació amb ciutadans i entitats serà un punt essencial de l’acció de govern que proposem.
Ajuntament
Finalment, aquest proper mandat exigirà el màxim esforç, rigor i fins i tot imaginació per gestionar uns ajuntaments endeutats i, en alguns casos, sobrecarregats d’infraestructura. El GMI aposta per mantenir aquests valors de contenció pressupostària i de gestió financera eficaç però sense oblidar les prioritats que marquem al programa (ciutadans, sostenibilitat, participació…). El primer exemple d’aquest nou model més professional que creiem que és el que l’Ajuntament necessita el donarem contenint el deute i reduint les dedicacions exclusives dels regidores que, proporcionalment respecte altres municipis d’igual mida i població, en aquest moment a Vilobí són cinc.
Debat electoral
Com a un dels actes de campanya electoral més destacats i que segueixen els valors de transparència i participació que el GMI fa seus, aquest grup proposarà a la resta de forces polítiques que concorrin a les eleccions que es realitzi un debat electoral de cara als ciutadans.