La premsa s’ha col•locat en una zona enjardinada pública del carrer Verge Maria de Santa Coloma de Farners, al centre històric de la ciutat. El passat dissabte es va fer la inauguració coincidint amb la celebració de la Festa de la Revolta dels Segadors.
Des de l’any 1999 i fins ara la premsa de vi ha estat custodiada en un magatzem municipal. El restaurador i antiquari colomenc, Marc Valls, ha fet la restauració durant els darrers dos mesos. La premsa de cos de roure autòcton, fa una llargada de 7,5 metres i un pes de 3 tones. Va ser construïda, juntament amb la casa de can Déusiau.
La primera referència escrita data de l’any 1693, arran d’un contracte de compravenda que s’ha trobat en documents notarials a l’Arxiu Comarcal de la Selva. Per restaurar-la i posteriorment traslladar-la al seu lloc original, ha estat desmuntada per peces.
La restauració va començar per netejar-la i polir-la i posteriorment es va aplicar un tractament de corcs i es van posar les peces que faltaven, les quals han estat fetes amb fusta antiga. La pedra de llira s’ha posat nova, ja que l’original no hi era, però, ha estat substituïda per una de la mateixa època, del segle XVII. Finalment, s’ha fet un tractament amb protector de raigs UVA i per prevenir les humitats. Marc Valls ha explicat que «premses de biga com aquestes n’hi ha molt poques, no tots els pobles en tenen. Són peces molt boniques i interessants que són un bon patrimoni. Aquest tipus de premsa es van començar a construir el segle I, abans de Crist i van deixar de fer-se al segle XIX». Generalment, aquestes premses de biga estaven en cases senyorials o feudals i eren utilitzades per la població, a canvi de donar al senyor de la casa, una setena part del vi resultant, ha explicat Marc Valls.
Coincidint amb les obres de millora que s’han fet en aquest terreny a on s’ha col•locat la premsa de vi, s’han fet excavacions arqueològiques i han sortit construccions i peces de ceràmica del segle XIV. La regidoria de Turisme, Cristina Trias, ha explicat que «tant la premsa de vi com les excavacions arqueològiques que continuem fent són un potent atractiu turístic per a Santa Coloma que, a més a més, reforça la Ruta dels Segadors que oferim des de l’any passat, conjuntament amb la resta de rutes i itineraris que tenim a la ciutat».
«És una recuperació del patrimoni colomenc importantíssima amb una destacada carrega històrica si tenim present que a Santa Coloma, l’any 1640, va començar la Guerra dels Segadors». Trias ha explicat també que «es treballa en la hipòtesi que les construccions que s’estan trobant en les excavacions podrien tractar-se d’una de les cases cremades durant la Revolta dels Segadors de 1640».