Abans de la presentació de l’obra, el Grup Vitraris i el Centre d’Estudis Selvatans van organitzar a les 9 hores una sortida lúdica i cultural al camp d’aviació de Vidreres. Després, a les 11 hores, a la Biblioteca Joan Rigau, Lluís Astier va fer la presentació de l’exposició commemorativa del bombardeig que tingué lloc a Vidreres l’any 1938 i es va exhibir un documental italià sobre el bombardejos durant la Guerra Civil.
El llibre, que es pot adquirir en les principals llibreries de les comarques gironines, té 117 pàgines y reprodueix moltes fotografies històriques, gràfics i documents de la Guerra Civil. El pròleg ho ha escrit Germán Segura, capità d’artilleria i doctor en Història. Segura escriu que «les terres gironines van patir accions de guerra molt limitades fins al 1939 quan després de la batalla de l’Ebre, les forces franquistes van avançar decididament cap a Barcelona i la frontera francesa».
«Tanmateix, al microcosmos de la Selva es van manifestar des del començament de la guerra inquietuds i problemes que eren comuns a la Catalunya republicana. Els pobles de la Selva patiren els bombardeigs de l’aviació i la marina nacionals, les intrigues dels espies i quintacolumnistes, l’organització defensiva del seu territori amb la construcció de bateries costaneres i aeroports…; en definitiva, visqueren la guerra de reraguarda, de vegades desconeguda i oblidada en comparació amb els frots de combat, però igualment important ja que en l’àmbit local es pot apreciar molt bé el resultat efectiu de les polítiques de defensa que es duien a terme per part del govern republicà».L’autor dedica l’obra «a la memòria de José Luis Martínez Álvarez, de 5 anys, mort al bombardeig de la Cellera de Ter l’1 de desembre de 1938».
Blanes i la Guerra Civil
Blanes té presència al llibre ja que vuit pàgines estan dedicades al capítol «Blanes, ciutat oberta?». Es reprodueixen dos fotografies (una d’aquestes imatges il·lustra la portada) del bombardeig que va patir la fàbrica SAFA i l’estació de ferrocarril a finals de juny de 1938. Un any abans, el 7 de juny de 1937, el creuer Canarias canonejà el port (pàgina 39). També, en altres pàgines es fa referència a l’ubicació de les bateries costaneres de Blanes i a la pàgina 36 es reprodueix una imatge recent del niu d’ametralladores conegut propularment com el «búnquer de la sardana».
Text, fotos i edició: José Fernández