Aquesta trobada a l’estany de Sils -espai natural protegit inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de Catalunya i també a la xarxa europea d’espais naturals Natura 2000- ha comportat el reconeixement a tasques de custòdia i de voluntariat. En aquest sentit, el conseller Recoder ha destacat la importància d’accions de custòdia del territori per a la planificació i gestió dels espais naturals protegits.
L’Agència Catalana de l’Aigua ja ha apostat fermament per aquesta opció des de l’any 2006 fins l’actualitat, mitjançant la convocatòria anual del Programa de custòdia del territori per a la restauració, gestió i conservació de l’entorn fluvial, conjuntament amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT).
Així doncs, des de l’any 2007 fins al 2010, en el marc del Programa abans esmentat, l’Agència ha reconegut, per la seva innovació i excel•lència a un total de 12 entitats pels seus projectes de custòdia de l’entorn fluvial.
Destacar que l’Ajuntament de Sils ha estat l’última entitat reconeguda pel projecte que, amb el suport de “la Caixa” i la Diputació de Girona, i la col•laboració d’Acciónatura, està impulsant des de l’any 2010 la recuperació d’hàbitats mitjançant acords de custòdia amb propietaris i propietàries. Actualment s’han establert acords amb 19 propietaris, que permeten gestionar 16 hectàrees de l’espai natural protegit entre els quals hi trobem prats de dall, herbassars humits, freixenedes, rouredes i basses temporals.
Què és la custòdia del territori?
Aquesta iniciativa consisteix en un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics. Per aconseguir-ho, les anomenades entitats de custòdia cerquen acords i altres mecanismes de col•laboració contínua amb propietaris de terrenys, usuaris del territori, i altres agents públics i privats.
La custòdia del territori en l’entorn fluvial té a veure no només amb els rius, sinó també amb les zones humides, els gorgs, antics meandres, els boscos de ribera, els aiguamolls, els marjals, els ullals, estanys, regs i sèquies, entre d’altres.
Més informació al web del Programa de custòdia del territori per a la restauració, gestió i conservació de l’entorn fluvial o a la web del Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la xct.
Edició: JFG – Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat