El Consell Comarcal de la Selva va acollir ahir una reunió de treball per millorar la coordinació de les diferents administracions a l’hora de prevenir i actuar en cas d’incendi forestal.
En aquesta sessió hi varen participar representants de tots els pobles de la comarca de la Selva, així com els directors dels Serveis Territorials d’Interior i d’Agricultura de la Generalitat, Albert Ballesta i Vicenç Estanyol, i el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm.
L’objectiu de la trobada era fomentar la prevenció abans de l’arribada de l’època de més risc, l’estiu, i preparar la resposta conjunta si hi ha foc, per això hi han participat els alcaldes de tots els municipis de la comarca.
La sessió de treball, presidida pel president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, va servir per explicar als batlles selvatans les novetats en la legislació relacionada amb la prevenció d’incendis i la protecció de les persones. En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials d’Interior, Albert Ballesta, va explicar: «L’estratègia és protegir primer les persones, les urbanitzacions i nuclis de població petits».
Així mateix, Ballesta va afegir que la reunió serviria per «ajudar els ajuntaments perquè puguin complir la llei, sobretot els petits, que no tenen capacitat de gestió administrativa ni financera». En aquest sentit, ha destacat la tasca d’ens supramunicipals com els consells comarcals o la Diputació de Girona, que els poden ajudar en la gestió.
Franga de protecció perimetral de 25 metres
El director dels Serveis Territorials d’Interior, Albert Ballesta, va explicar que qualsevol urbanització, nucli de població, granja o masia a menys de 500 metres del bosc ha de tenir una franja de protecció perimetral de 25 metres per evitar que el foc avanci. A més, s’han de netejar els camins i les parcel•les brutes.
I és que tal com va recordar: «Els ajuntaments són els encarregats de delimitar les zones d’afectació del seu municipi, i dins de cada zona, són els propietaris particulars qui han de fer la feina». Ballesta, a més, va posar com a exemple de la importància de les franges perimetrals el foc de Vall-llobrega, al mes de març, en què moltes finques es van salvar gràcies a aquesta mesura preventiva. Finalment, va incidir en el fet que «si tenim franges de protecció els Bombers es poden dedicar a l’extinció d el foc», ja que evita que els recursos sobre el terreny «quedin hipotecats en la protecció de les persones».
En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, va destacar la importància d’aquesta sessió de treball i va assenyalar que «és essencial conscienciar els alcaldes en la prevenció», especialment en comarques com la Selva, on hi ha urbanitzacions, importants nuclis boscosos i zones de muntanya, i explicar-los de tots els instruments de què disposen.
Ajuntaments de menys de 20.000 habitants
Per la seva banda, el president de la Diputació, Miquel Calm, va explicar que els serveis tècnics de l’ens i dels consells comarcals estan treballant per fer els plànols de delimitació de cada zona dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants i col•laborar amb els de més població.
En aquesta línia, Calm va avançar que han començat pels municipis amb més risc d’incendi, especialment a les comarques de l’Alt i Baix Empordà i la Selva, i calculen que en un any hauran delimitat les zones dels 221 municipis de la demarcació. «Aquest document serà l’eina de treball del futur per decidir per on s’ataca abans el foc», va assegurar.