L’Arxiu Comarcal de la Selva està situat al carrer Camprodon de Santa Coloma de Farners en uns locals provisionals que ben aviat seran tancats ja que abans del proper estiu estarà acabat l’edifici del nou arxiu comarcal. Aquest equipament s’ha construït en uns terrenys que va cedir l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners a la Generalitat i que estan situats al carrer Sant Dalmau, en un punt molt cèntric del nucli històric de la capital de la Selva.
L’Arxiu Històric de Santa Coloma de Farners es va crear l’any 1983 i va ser dels primers de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat. En aquells moments, però, no existien jurídicament les comarques i els arxius tenien el nom de la capital de comarca, fins que es va fer la constitució del territori per comarques. Des de fa 5 anys, s’ha tret a l’arxiu el nom d’històric ja que també custodia documentació recent. El Consell Comarcal de la Selva té delegada la gestió de l’arxiu des de 1989.
Des de l’any 2005 el director de l’arxiu és Joaquim Carreras Barnés qui, en aquesta entrevista, ens explica diversos aspectes i curiositats de l’Arxiu Comarcal de la Selva.
Joaquim, quines són les tasques fonamentals d’un arxiver?
Conservar, descriure i difondre. En aquest cas, des d’aquest arxiu, fem aquest treball sobre el patrimoni documental, tant públic com privat, de la comarca de la Selva
Quins són els documents que conté l’arxiu?
Tenim fons de l’administració de la Generalitat a Santa Coloma de Farners, fons de l’administració local, de l’administració perifèrica de l’Estat, fons notarials, judicials registrals, d’institucions, d’associacions i fundacions, comercials i d’empreses, patrimonials, personals i col•leccions.
I tots aquests documents quant d’espai ocupen?
Actualment, en aquests locals provisionals que estem, hi ocupen 1.600 metres lineals però estem saturats de documents que els tenim guardats en dos locals més a l’espera de fer el trasllat al nou edifici en el que hi ha previst que hi hagi entre 8.000 i 9.000 metres lineals de prestatges modulars. En principi, però, se n’instal•laran uns 6.500 metres lineals. Tenim documents històrics municipals de Santa Coloma de Farners des de 1.818 fins a 1.960. Des d’aquest any cap aquí, la documentació està pendent de ser portar-la a l’arxiu en el moment que anem al nou edifici.
Quina és la documentació destacada que custodieu de Santa Coloma de Farners?
Tenim el primer llibre d’actes de l’Ajuntament, des de 1.833 a 1.845, el primer padró d’habitants de 1.838 i una carta de l’Ajuntament de 1.818, que és el document municipal més anti. Sobre la ciutat destaquem també els documents d’una clínica militar que hi havia a Santa Coloma entre els anys 1.937 i 1.938, un equipament que estava situat al Balneari Termes Orion i que era un hospital de convalescència de les Brigades Internacionals. Per altra banda, el més antic de l’Arxiu Comarcal és un document de l’any 1.204 que ens va arribar del fons de la família Prat de Santa Coloma. És un pergamí que tracta sobre la compravenda d’uns terrenys a Sant Dalmai, redactat en llatí. A més a més, destaca dels fons originaris de Santa Coloma el full d’un cantoral que se suposa que era del monestir de Sant Pere Cercada i un llibre de cants, procedent del fons Trias, del convent – hospici de Bellver, que estava situat prop del camí de Castanyet.
També us heu trobat amb l’algun cas de persones que compren mobles antics i al seu interior hi troben documents i material històric, no?
Sí, no acostuma a passar gaire, però ens hi hem trobat, com per exemple una col•lecció de fotografies de Santa Coloma de Farners que va trobar un particular a dins d’un moble antic que va comprar. Hem de tenir present que algunes de les coses que tenim a casa poden ser de valor històric, encara que només tinguin 50 anys d’antiguitat, ja que això ens permet, per exemple, ampliar coneixements de com era i com vivia la gent anys enrere.
Pel que fa al fons notarial del districte de Santa Coloma de Farners… és molt antic?
Sí, sí, però, aquest fons no el tenim nosaltres, està a l’Arxiu Històric de Girona. Són documents que van del segle XV al 1.800. Durant la gerra civil espanyola aquests documents es van traslladar per protegir-los i finalment van ser guardats a l’Arxiu Històric de Girona. Des que existeix l’arxiu comarcal estem reclamant aquests documents ja que una de les raons de creació d’aquests arxius comarcals era precisament la de custodiar els fons notarials.
L’arxiu està obert a tothom que vulgui consultar documents?
Naturalment. Tenim consultes d’historiadors, genealogistes, investigadors afeccionats, estudiants, periodistes, particulars que precisen d’alguna dada puntual o de personal de la pròpia administració quan els cal alguna dada dels documents que ens han transferit.
I pel que fa a la digitalització de documents, feu aquest procés?
El primer que hem digitalitzat, i que ja està penjat a Internet, és el fons de la revista Ressò de Santa Coloma de Farners. Ara estem en la fase de digitalització dels protocols de la notaria de Santa Coloma i dels llibres d’actes de l’Ajuntament, però no es penjaran a la xarxa els documents de menys de 50 anys, per un tema de protecció de dades.
En els darrers sis mesos heu tingut diverses persones treballant a l’arxiu en la digitalització de documents en el marc d’un Pla Local d’Ocupació…
Efectivament, han estat 7 persones que han digitalitzat documents per al Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Vidreres, Caldes de Malavella i Anglès. En sis mesos s’han escanejat 135.000 documents. La valoració que en faig és molt positiva.
Parlem del nou edifici que acollirà l’Arxiu Comarcal de la Selva…
Doncs bé, en el seu moment es va fer una feina molt ben feta creant l’Arxiu, aquest va créixer i ja fa un temps que ens calia un edifici nou perquè estem col•lapsats de documents. Per tant, aquest procés l’estem vivint amb molta alegria i eufòria. A més a més, és molt important que l’edifici s’hagi construït en un punt molt cèntric ja que permetrà difondre molt millor les activitats que farem com ara exposicions o xerrades. A banda, penso que la Biblioteca Joan Vinyoli, l’Arxiu Comarcal i la futura Casa de la Paraula estaran en el mateix eix i això crearà moltes sinèrgies. L’Arxiu Comarcal, quan es traslladi al nou edifici, que està ja en la seva recta final de construcció, serà un espai obert a tot el poble ja que hi haurà la zona pública i la privada. Amb aquest edifici es millorarà l’oferta cultural de Santa Coloma de Farners.
Com s’ha dissenyat el nou Arxiu Comarcal de la Selva?
És un equipament modern i funcional, que en la seva planta baixa disposarà de molta llum natural, amb espais diàfans que seran visibles des de l’exterior. Les plantes superiors corresponen als dipòsits de documents als quals precisament no els pot entrar la llum. Serà una millora substancial que ens permetrà moltes coses com per exemple la conservació de fotografies, ja que tindrem el sistema per mantenir-les a una temperatura constant de 12 graus i una humitat del 40%. Podrem tenir les fotos en aquestes extraordinàries condicions de manteniment.
Joaquim, l’Arxiu Comarcal de la Selva és dels importants pel seu contingut?
Sens dubte, i la veritat és que vull felicitar als meus antecessors per la recopilació de donacions i dipòsits de fons patrimonials i personals que van dur a terme ja que van ser importantíssimes i són d’un valor extraordinari.
Entrevista realitzada pel Gabinet de Premsa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners – La Selva Comunica
Fotografies: La Selva Comunica