Ahir dimarts 11 de gener va començar la novena que enguany està dedicada al tema «El diaconat al servei de l’Església i del poble de Déu». La novena de Sant Sebastià està organitzada per la parròquia de Santa Coloma de Farners mentre que els actes de rebuda del pare pelegrí, que tindran lloc el proper 20 de gener, corren a càrrec de l’Ajuntament de la capital de la Selva.
Per al dia de Sant Sebastià, una jornada que es segueix amb molta tradició a Santa Coloma de Farners, s’han previst diferents activitats mentre s’espera amb atenció l’arribada del pare pelegrí de Tossa i els seus acompanyants. Un cop arribi el pelegrí a l’Església de Sant Sebastià, després d’haver fet a peu els 40 quilòmetres que separen les dues poblacions, s’haurà complert el vot de la Vila de Tossa de Mar. Aquesta prometença la va fer Tossa de Mar a Sant Sebastià fa més de cinc segles per tal que els lliurés de la pesta que afectava greument a la petita població marinera. Des de llavors, cada 20 de gener, un pelegrí de Tossa fa el camí fins a Santa Coloma de Farners per complir el vot de vila.
El 20 de gener és habitual que Santa Coloma de Farners faci jornada festiva a la tarda per tal de poder anar a rebre el pelegrí de Tossa. Per aquest dia s’ha previst una Missa, a les 11:00 h, a l’església de Sant Sebastià amb la participació de la coral de la Llar de Jubilats “La nostra Llar”. A les 16:30 h es tocaran sardanes a la plaça de Sant Sebastià. El pare pelegrí de Tossa de Mar no entrarà a Santa Coloma de Farners fins que es pongui el sol, com marca la tradició. El pelegrí serà rebut per les autoritats locals i comarcals i pel bisbe de Girona, Francesc Pardo Artigas.
La gastronomia també té la seva tradició en aquesta diada. Així, aquest dia és típic menjar cargols, la coca i els caramels del pelegrí.
Edició: José Fernández