Al voltant de 200 gossos són els que s’han recollit a Lloret de Mar en el que portem d’any; la majoria abandonats.
De moment, la xifra del 2013 ja representa una trentena més de gossos que tots els que es van recollir al llarg de tot el 2012. La dada preocupa, i molt, a l’Ajuntament i a la Gossera.
En aquest sentit, els dos organismes han començat a treballar. El cap de la policia Local de Lloret, Joaquim Martín, va demanar que s’elaborés un protocol que marqués exactament les línies bàsiques a seguir en cas que es localitzi un gos a la via pública. El tema es va donar a conèixer arran de l’últim ple municipal. Marc Fuertes, del Moviment Independent de Lloret, va posar-lo sobre la taula a l’apartat de precs i preguntes, i va demanar que «s’estudiï la producció d’un protocol a seguir per donar cobertura al termini de temps que la nostra vila està mancada del servei de la protectora de Tossa».
Com a resposta, el regidor de Medi Ambient, Ignasi Riera, va aclarir primer que l’Ajuntament treballa coordinadament amb la gossera comarcal que hi ha a Tossa, perquè la protectora d’animals, també a Tossa, és una entitat privada. Riera també va assegurar que els gossos abandonats es recullen durant les 24 hores del dia, tot i que es fa d’una manera o una altra depenent de la urgència de cada situació. El regidor va explicar que «d’una banda treballem amb el servei de recollida de La Selva i també amb els agents de protecció de l’entorn. Quan no tenim cap dels dos serveis és la policia local qui s’encarrega».
A més, el regidor va explicar que s’està treballant per poder oferir les millors condicions als animals perduts o abandonats. De moment s’han instal·lat tres cabines on dipositar els gossos des que es recullen fins que es traslladen a Tossa.
Arran de tot això, ja s’ha començat a treballar per elaborar un protocol entre el Centre de Recollida d’Animals de la Selva i l’Ajuntament. Les dades d’estiu parlen d’una seixantena d’actuacions policials en els mesos de juliol i agost per abandonaments de gossos. En aquest sentit, el cap de la policia local de Lloret, Joaquim Martín, explica que el protocol era necessari per tal d’evitar aquestes pràctiques i «mantenir una pressió davant d’aquestes persones que opten per aquesta actuació incívica d’abandonar un animal».
El protocol, tot i que encara no és definitiu, té diverses parts. Els veins que trobin un gos abandonat hauran de trucar la policia local. A partir d’aquí, s’intenta localitzar el propietari a través del xip del gos i es valora si es tracta d’una negligència o d’un acte involuntari. En el cas que sigui una negligència, es passa a tramitar la denúncia. Si no es localitza l’amo, es prepara la denúncia fins que se’l localitzi. Les sancions poden arribar fins els 1.500 euros.
Text: Nova Ràdio Lloret