El professor de la facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials Germà Coenders ha publicat el llibre «202 receptes històriques i tradicionals catalanes sense carn ni peix», que és el primer que s’ha fet fins ara d’aquest estil. A més, del títol, el llibre duu un subtítol que és tota una aclucada d’ull al lector: «… o com ser vegetarià i no deixar de ser català en l’intent».
Coenders, que manifesta haver fet un llibre vegetarià quan ell no n’és, assegura haver-se guiat en la recerca i experimentació de les receptes pel mateix principi de rigor que aplica en la ciència estadística, la seva especialitat a la UdG. Entre les propostes que presenta tothom podrà trobar un plat a la seva mida, perquè «una recepta antiga no ha de fer cap por, qualsevol les pot provar, i agraden», afegeix.
Coenders es va prendre un temps prudencial per a l’elaboració del llibre. Un dels motius –explica– ha estat el fet que no n’existia cap altre que recollís les receptes tradicionals catalanes sense carn ni peix. A més, defensa que les propostes culinàries que ha recollit són una bona solució per estalviar-se un doble menú si es tenen convidats vegetarians a casa.
Al llibre, que ha publicat Súnion en una edició molt acurada, s’hi recullen moltes de les receptes que han guarnit les taules catalanes entre els segles XIV i XX. Plats que van tastar reis i monjos, obrers i burgesos i que han estat preparats per tot tipus de mans. El text inclou referències i anècdotes que fugen de l’estricta doctrina culinària i, així, es complementa amb retalls de la història, de la literatura, de la medicina o del cançoner popular.
La presentació del llibre es fa avui 10 de desembre, a les 19:00 h, a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, amb la presència de l’escriptora Assumpció Cantalozella i de l’autor del llibre Germà Coenders.
Edició: José Fernández