Aquesta obra recupera una part de la història del municipi a través d’un treball de recerca en arxius i hemeroteques, d’entrevistes amb persones que van viure aquell període històric i de recopilació de materials gràfics entre els veïns de la població. L’obra es presentarà avui a les 20h a la Biblioteca Joan Rigau i Sala. El llibre es titula «De la República a la RAM. La República, la guerra i la postguerra a Vidreres. Vint anys de vida d’un poble ( 1931-1952)».
Per una banda s’han recuperat antigues entrevistes fetes amb protagonistes rellevants del període, avui ja desapareguts, la qual cosa comporta la recuperació d’un material imprescindible per reconstruir el moment que va des de la República a l’exili. Així, es recuperen unes entrevistes fetes el 1986 a Francesc Llobet Gibert, Josep Sagrera, Paquita Bardalet Gay, Josep Vilà Riera, Francesc Quintana Llobet, Felip Colomer, Enric Bancells Vilà, Josep Vilella Fullà i Rafael Mas Boada. A més a més, per completar la perspectiva històrica, s’han buscat els testimonis amb entrevistes a Iscle Batallé, Rosa Solé, Pilar Bayell, Anna Camps, Lluís Capellera, Magdalena Comes, Àngela Francesc, Ramon Garriga i Ribes, Caterina Jubero, Maria Puig Esteva, Josep Ruhí Babot, Alexandre Sales, Carme Serra, Joaquim Torrent, Lluís Torrent, Jaume Vinyoles Pericai i Francesc Vinyoles Pericai.
Una part del llibre s’ha redactat a través de buidatge de la premsa local, o sigui «l’Autonomista», «El Diari de Girona», pels períodes de la República i la Guerra Civil, i «El Pirineo» i «Los Sitios» pel període de la postguerra i l’arribada de la RAM. Finalment, l’obra ha pogut aprofitar les fotografies històriques recollides per l’Ajuntament de Vidreres, arran d’una iniciativa de la Diputació de Girona.