La Fundació Aena exposa a l’Aeroport de Girona-Costa Brava 26 maquetes d’avions històrics

expo_maquetas1

L’autor de les maquetes va treballar a l’Hispano Suïssa de Guadalajara

La Fundació Aena ha instal·lat a l’edifici terminal de l’Aeroport de Girona-Costa Brava una exposició monogràfica que, a través de 26 maquetes, traça un recorregut històric pels cent anys de la indústria aeronàutica espanyola. La mostra, titulada Un segle de la indústria aeronàutica espanyola, es mantindrà fins al 25 de juliol i està oberta a tot el públic que desitgi visitar-la.

Cuidades fins l’últim detall, aquestes reproduccions deuen la seva autoria a Marcelino Vell, un apassionat de l’aeronàutica que, aprofitant el bagatge adquirit durant la seva carrera professional, va traslladar a petita escala alguns dels models més representatius que aquest sector ha donat durant l’últim segle a Espanya.

L’autor va començar a treballar a la Hispano Suïssa de Guadalajara el 1923 i es va jubilar, més de mig segle després, a les instal·lacions sevillanes de Construccions Aeronàutiques (CASA), avui integrada en el consorci europeu EADS. La Fundació Aena va adquirir les seves maquetes el 1998 i, des de llavors, s’encarrega de la seva conservació i divulgació, així com de la incorporació de noves peces significatives.

expo_maquetas2

Foto: Aena

La col·lecció d’avions arrenca amb el Bleriot X que, en la seva versió fabricada a València, va protagonitzar el primer vol a diverses ciutats espanyoles, el 1910. Originàriament, va ser dissenyat pel francès Louis Bleriot, essent el seu aeroplà el primer en creuar el Canal de la Manxa.

Altres referents emblemàtics de la mostra són l’Autogir la Cierva i el Breguet XIX Quatre Vents. L’autogir és un híbrid entre l’aeroplà i l’helicòpter, que va ser inventat per l’enginyer espanyol Juan de la Cierva. El Breguet XIX, per la seva banda, es va fabricar als tallers de CASA a Getafe, i al juny de 1933 va realitzar un vol entre Sevilla i Camagüey (Cuba) sense fer una sola escala.

També hi ha una reproducció del globus dirigible que va patentar el 1906 l’enginyer i matemàtic Leonardo Torres Quevedo. Fabricat per la societat Astra a París, va realitzar el seu primer vol amb èxit en 1911 i va resultar l’aeronau més estable, ràpida i segura del seu temps.

El colofó ​​a la col·lecció el posen l’hidroavió Dornier, produït el 1934 a la factoria de CASA a Cadis, i l’últim model del CN-235 d’EADS-CASA per Salvament Marítim.

Mostra itinerant

Després del seu pas per l’Aeroport de Girona-Costa Brava, l’exposició es traslladarà a l’Aeroport de Barcelona-el Prat, on s’instal·larà del 26 de juliol al 5 de setembre. Finalment, la mostra farà una última parada a l’Aeroport de Reus entre el 6 de setembre i el 21 d’octubre.

Una mica d’història

Espanya va ser un dels països pioners en la fabricació d’avions, després que el 17 de desembre de 1903 els germans Wrigth demostressin que l’home podia volar en un objecte més pesat que l’aire.

Ja el 1911 es va construir a València un Bleriot XI i aquest any va suposar el tret de sortida al “naixement” d’una llarga saga de dissenyadors, enginyers i fabricants, que van realitzar aportacions determinants per a la indústria aeronàutica. Jorge Loring, Ortiz-Echagüe, Emilio Herrera o Joan de la Cierva figuren entre ells.